Bu makalemizde “Tansiyon Nasıl Düşürülür? Etkili 10 Yöntem!” konumuzu siz değerli okuyucularımız için derledik.Tansiyon aleti ile ölçülen kan basıncı kalbin kasılması sırasında oluşan basıncı ifade eden sistolik kan basıncı ve diyastolik kan basıncı olarak bilinen kalbin gevşeme fazındaki basıncı ifade eden diyastolik kan basıncı olarak tanımlanır. 140/90 mm/Hg’nin üzerindeki bir kan basıncı, hipertansiyon veya yüksek tansiyon olarak tanımlanır.
Evde ölçüldüğünde yüksek tansiyondan söz edebilmek için bu değerin 135/85 mm/Hg üzerinde olması gerekir. Baş ağrısı, kulak çınlaması ve uğultu gibi belirtilerle kendini gösteren yüksek tansiyon (hipertansiyon), genellikle boğazdan kaynaklanan baş dönmesi, kalp-damar hastalıkları, diyabet, obezite, tiroid, böbrek ve böbrek üstü hastalıkları ile ortaya çıkabiliyor. Aslında “sessiz katil” olarak da adlandırılan yüksek tansiyon, kontrol edilmediği takdirde hayatı tehdit eden durumlara yol açarak ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilir.
Hipertansiyon (Yüksek Kan Basıncı) Nedir?
Hipertansiyon yani yüksek tansiyon, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan yüksek tansiyondur. Hipertansiyon gerekli önlemler alınmadığı takdirde ciddi hastalıklara ve organ hasarlarına yol açar. Genetik ve aşırı tuz alımı yüksek tansiyonun ana nedenleri iken, çoğu hastada yüksek tansiyonun nedeni bilinmemektedir. Bu nedenle ileri yaş grubunda esansiyel hipertansiyon olarak anılırken özellikle genç yaşta hipertansiyonu olan hastalarda böbrek ve adrenal hastalıklar gibi sekonder hipertansiyona neden olabilecek etkenler araştırılmalıdır. Hipertansiyon kontrol altına alınmalıdır. İhmal edilirse, kan basıncındaki ani bir artış beyin kanamasına ve felce neden olabilir.
Yüksek Tansiyon Nasıl Düşer? Yüksek Tansiyonu Ne Düşürür?
İlk olarak, bir kişi sistolik kan basıncı 140 mmHg’nin üzerindeyse, küçük tansiyon 90 mmHg’nin üzerindeyse veya her ikisi de bu değerlerin üzerindeyse hipertansif kabul edilir. Bu değerlerin çok yüksek olması durumunda bazen baş dönmesi veya bulanık görme gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
Yüksek tansiyon, kalp krizi, inme, kalp ve böbrek yetmezliği gibi uzun vadeli kardiyovasküler problem riskini artırır. Bu nedenle kan basıncını kontrol altında tutmak çok önemlidir.
Yüksek tansiyonu tedavi etmek ve yüksek tansiyonu düşürmek için kullanılan ilaçlar şunları içerir:
- Beta Blokerler: Beta blokerler, kalbin daha yavaş ve daha az kuvvetle atmasını sağlar. Bu, her kalp atışıyla arterlere pompalanan kan miktarını azaltır ve bu da kan basıncını düşürür. Ayrıca vücutta kan basıncını yükseltebilecek bazı hormonları bloke eder.
- Diüretikler: Vücuttaki yüksek sodyum seviyeleri ve fazla sıvı kan basıncını artırabilir. Su hapları olarak da adlandırılan diüretikler, böbreklerin vücuttaki fazla sodyumu atmasına yardımcı olur. Diüretikler böylece kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
- ACE İnhibitörleri: Anjiyotensin, kan damarlarının ve arter duvarlarının daralmasına neden olan bir kimyasaldır. ACE inhibitörleri (anjiyotensin dönüştürücü enzim), vücudun bu kimyasalın çoğunu yapmasını engeller. Bu, kan damarlarını gevşetmeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
- Anjiyotensin II Reseptör Blokerleri (ARB’ler): ACE inhibitörleri anjiyotensin oluşumunu durdurmayı amaçlarken, ARB’ler anjiyotensinin reseptörlere bağlanmasını engeller. Bu kimyasal olmadan kan damarları genişlemez. Bu, damarların gevşemesine ve kan basıncının düşmesine yardımcı olur.
- Kalsiyum Kanal Blokerleri: Bu ilaçlar kalsiyumun bir kısmının kalp kasına girmesini engeller. Bu, daha az güçlü kalp atışlarına ve daha düşük kan basıncına yol açar. Bu ilaçlar ayrıca kan damarları üzerinde etki ederek onları gevşetmeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
- Alfa-2 Agonistleri: Alfa-2 agonistleri, kan damarlarının kasılmasına neden olan sinir uyarılarını değiştirir. Bu, kan damarlarını gevşetmeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
Tansiyonu Düşürmek İçin Hangi Yöntemler Var? Evde Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür?
“Tansiyonumu ne düşürür?”, “Doğal yoldan tansiyon düşürme yöntemleri nelerdir?”, “Evde yüksek tansiyon nasıl düşürülür?” sıkça sorulan sorulardır. Sağlıklı bir yaşam tarzı hipertansiyona neden olan faktörlerin kontrol altına alınmasına yardımcı olsa da hipertansiyon tıbbi kontrolü ihmal edilmemelidir. Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar düzenli ve reçete edilen dozda kullanılmalıdır.
Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilecek bazı yaşam tarzı değişiklikleri şunlardır:
- Sağlıklı bir kiloya ulaşın: Dengeli bir diyet ve egzersizle ideal kilolarına ulaşmak, fazla kilolu ve obez kişilerin kan basıncını düşürmesine yardımcı olabilir.
- Fiziksel aktivitede artış: Fiziksel aktivite, sağlıklı bir kiloya ulaşmanın önemli bir parçasıdır. Kilo vermeye ek olarak, egzersiz; stresi azaltmaya, kan basıncını düşürmeye ve kardiyovasküler sistemi güçlendirmeye yardımcı olur. Haftada ortalama 150 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite hedefleyin (haftada 5 kez yaklaşık 30 dakika).
- Stresle başa çıkmayı öğrenin: Stresi yönetmek, yüksek tansiyonu düşürmeye de yardımcı olabilir. Hayatınızdaki tüm stres faktörlerini ortadan kaldırmak imkansız olsa da, stresi sağlıklı bir şekilde nasıl yöneteceğinizi öğrenmek, sağlığınız ve esenliğiniz üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir ve bu da kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.
Fikrinizi Yeniden Şekillendirin
Kontrol edemediğiniz şeyler için endişelenmek yerine kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanın. Çoğu zaman, düşüncelerinizi bir perspektife oturtmak ve kendinize orada kalmanızı hatırlatmak, bu endişeleri yatıştırmaya yardımcı olabilir.
Stres Tetikleyicilerinden Kaçının
Gereksiz stresli durumlardan kaçının. Örneğin, yoğun trafikten kaçınmak için işe birkaç dakika erken gitmeye çalışın.
Hayata Olumlu Bir Bakış Açısına Sahip Olun
Hayatımızdaki tüm olumlu yönleri kabul etmek, çoğu zaman odağımızı istediklerimizden veya eksiklerimizden uzaklaştırmaya yardımcı olur.
Rahatlamak ve Eğlenmek İçin Zaman Ayırın
Size zevk veren ve size iyi gelen şeylere zaman ayırın. İster iyi yemek yiyor, ister sevdiklerinizle vakit geçiriyor veya işe giderken ilginç bir podcast dinliyor olun, gün boyunca küçük keyif anlarını birbirine bağlamak için zaman bulacaksınız.
Sağlıklı Bir Beslenme Programı İzleyin
Yüksek tansiyonu tedavi etmek de komplikasyon riskini azaltmak için önemlidir. Bunun nedeni, yüksek tansiyonun neden olduğu komplikasyonların kalp hastalığı, inme ve kalp krizi gibi ciddi tıbbi durumları içermesidir. Yüksek tansiyonu düşürmek için sağlıklı beslenme de çok önemlidir. Bu bakımdan bol miktarda taze sebze ve meyve, kepekli tahıllar ve balık gibi yağsız proteinler tüketilmesi önerilir.
Daha Az Tuz Kullan
Çoğu insan farkında olmadan çok fazla tuz tüketir. Önerilen günlük tuz alımı 2.300 mg’dır (özellikle yüksek tansiyon için 1.500 mg’dan az). Sadece 1 çay kaşığı tuz 2.300 mg sodyum içerir. En sevdiğiniz yemeklere lezzet katmak için tuz yerine baharat, sarımsak, şifalı otlar ve diğer baharatlar gibi tuz yerine geçenleri kullanabilirsiniz. Yüksek tansiyonunuz varsa, sodyum alımını günde 1.500 mg ile sınırlandırmak tansiyonunuzu 5 oranında düşürür. veya 6 mmHg.
Diyetinize Daha Fazla Potasyum Ekleyin
Potasyum sadece kalp atış hızını düzenlemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sodyumun vücut üzerindeki etkilerini de azaltabilir. Potasyum alımınızı artırmanın en etkili yolu, kesinlikle gerekli olmadıkça ve bir doktor tarafından önerilmedikçe takviye almak yerine diyetinizi planlamaktır.
Potasyum içeriği yüksek yiyecekler şunları içerir:
- Muz, kavun, portakal, kayısı, avokado ve domates gibi meyveler
- süt, yoğurt ve krem peynir
- Yeşil yapraklı sebzeler, patates ve tatlı patates
- ton balığı ve somon
- Fasulye
- fındık ve tohumlar
- Şekeri ve rafine karbonhidratları azaltın
Birçok bilimsel çalışma, şeker ve rafine karbonhidratları sınırlamanın kişinin kilo vermesine ve kan basıncını düşürmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Sigara İçmeyi Bırakın
Sigarayı bırakmak sağlığınız için her yönden iyidir. Sigara içmek kan basıncınızda ve kalp atış hızınızda ani fakat geçici bir artışa neden olur. Tütünün içindeki kimyasallar kan damarlarının duvarlarına zarar vererek atardamarların iltihaplanmasına ve daralmasına neden olarak yüksek tansiyona yol açar.
Alkol İçmeyin veya Miktarını Sınırlamayın
Alkol kullananlarda hipertansiyon görülme sıklığı artmaktadır. Yüksek tansiyonu olan kişilerin ilaçlarını düzenli alırken alkolden uzak durmaları veya alkolü azaltmaları tansiyonlarını dengede tutabilmeleri mümkündür.
“Saç Dökülmesi Nedenleri” adlı makalemize göz atmayı unutmayın…