En Etkili Sigara Bırakma Yöntemi

Sigarayı bırakmak için bireylerin izlemesi gereken farklı yollar vardır. En etkili sigara bırakma yöntemi kişinin fizyolojisine göre değişim gösterir. Başlangıçta psikolojik değerlendirme gerektiren sigarayı bırakma sürecinde tercih edebileceğiniz farklı yöntemler bulunmaktadır.

Karakterinize ve isteklerinize uygun bir plan oluşturarak sigara bağımlılığından ve zararlarından kurtulabilirsiniz. Sigarayı bırakma yöntemlerini kullanarak vücudunuzu eski sağlığına kavuşturabilirsiniz.

Sigara Neden Zararlıdır?

Sigaranın içerisinde bulunan kirleticiler nedeniyle kısa süre içerisinde sağlığınıza zararlı pek çok farklı sorun ortaya çıkabilir. Toksik maddelerin sigara dumanı ile birlikte teneffüs edilmesi bu maddelerin ciğerleriniz tarafından emilmesine neden olur. Akciğerlerden tüm vücudunuza yayılan zehirli maddeler vücut için ciddi sonuçlara yol açabilecek hastalıklardan mustarip olmanıza neden olabilir. Kronik solunum yolu hastalıkları, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve kanser örnek olarak verilebilir.

Sigara Nasıl Bırakılır?

Sigarayı bırakmak istiyorum diyorsanız farklı yöntemleri kontrol ederek bir an önce size uygun olanı kullanmaya başlamalısınız. Yaşınız ne olursa olsun, sigara bağımlılığınızdan uzak durarak vücudunuzdaki olumsuz etkilerden kurtulmanız mümkündür. Öncelikle kendinizi psikolojik olarak hazır hissetmeniz gereken sigarayı bırakma süreci, kararınızı verdikten sonra daha hızlı ilerleyecektir.  Vereceğiniz karara göre çeşitli beslenme alışkanlıkları ve sosyal yaşam düzenlemeleri ile sigaradan tamamen kurtulabilirsiniz.

Sigarayı bırakmadan önce azaltmak, vücut için süreci biraz daha kolaylaştırabilir. Günün belirli saatlerinde artabilen nikotin isteğine direnmek, ileri derecede bağımlı olanlar için sigarayı bırakma sürecini zorlaştıran durumlardan biridir. Stabilite sorunları yaşayan bireylerin çevrelerinden destek almaları sıklıkla tavsiye edilir. Tedavi planı ve tedavi süreci bir uzman tarafından belirlendikten sonra düzenli kontroller yapılmalıdır. Bireylerin süreç boyunca çevrelerinin desteğine ihtiyaç duydukları bilinen bir gerçektir. Uzman görüşü, yakın çevreden destek ve en önemlisi kararlılıkla sigarayı bırakmak mümkündür.

Sigarayı Bırakmanın Kolay Yolları

En etkili sigarayı bırakma süreci kişiden kişiye değişebilmekte ve çeşitli faktörlere bağlı olarak değişmektedir.  Kaç yıldır sigara içtiğinize, vücut yapınıza ve tıbbi geçmişinize, tercihlerinize ve direncinize bağlı olarak sigarayı bırakma sürecinde farklı deneyimler yaşayabilirsiniz. Vücut sağlığınızı iyileştirerek yaşam kalitenizi artırmak ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için size en uygun yöntemi seçmelisiniz.

Nikotin bağımlılığından kurtulduğunuzda beslenmenize olumlu etkisi olacak birçok farklı zengin besin tüketerek alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz. Muz, domates, süt ve patlıcan gibi sigarayı bırakma sürecinde yaygın olarak tüketilen besinlerin bu süreçte oldukça faydalı olduğu gözlemlenmiştir.  Örneğin domates, sigara tüketimi ile uyarılan beyin bölgesini etkileyen yapısı nedeniyle sigarayı bırakma sürecinde tüketilmesi önerilen bir besindir. Canınız sigara istediğinde sigara yerine bu tür sağlıklı besinlere yönelebilirsiniz.

Spor yapmak, spor gibi aktivitelere katılmak ya da hobilerinize daha fazla zaman ayırmak da sigarayı bırakmak için oldukça etkili yöntemler arasındadır. Egzersizler sayesinde vücudunuzu güçlendirebilir ve direncini artırabilirsiniz. Bu sadece sigarayı bırakırken başka bir iş bulmanıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda vücudunuzu güçlendirecek ve sigaranın zararlarından kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Düzenli olarak yürüyüş, koşu, egzersiz, voleybol, basketbol gibi sporlar yaparak sağlıklı bir yaşam tarzına uyum sağlayabilirsiniz. Hobilerinize daha fazla zaman ayırmak için kurslara ve kurslara katılabilirsiniz. Zamanınızı keyifli bir şekilde geçirmek, sigarayı bırakma sürecinde sigara alışkanlığınızdan uzak durmanıza yardımcı olabilir.

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Yapılması Gerekenler

Sigarayı bırakma sürecinde, tekrar bağımlı hale gelmemek için sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmelisiniz.  Bu sayede tekrar sigaraya başlama olasılığını en aza indirebilirsiniz. Genel olarak sigarayı bırakan kişilere spor ve egzersiz odaklı bir yaşam sürmeleri tavsiye edilir. Diyetinizde çeşitli değişiklikler yaparak ve egzersize devam ederek sigaradan uzak durabilirsiniz.

İyileştirilmiş vücut sağlığınızı korumak için atabileceğiniz birkaç adım şunlardır:

  • Bol su ve sebze ve meyve tüketimi
  • Düzenli yürüyüş
  • Vücut sağlığınızı geliştiren egzersizler (Yoga, Pilates veya dans)
  • Sigara içilen ortamlardan kaçınmak
  • Sigara içmediğiniz her gün için kendinizi ödüllendirmek
  • Çevrenizdeki insanların desteği

Süreç ilerledikçe vücuttaki iç organlarınızın işlevi daha sağlıklı bir şekilde çalışmaya başlar. Sigara içmek ayrıca cildinizde sivilce ve tıkanmış gözeneklere neden olur. Yani sigarayı bıraktığınızda cildinizde olumlu değişimler görebilir.

Vücudunuzun sağlığına kavuşarak gözeneklerinizin açıldığını görebilir ve sivilce oluşumunun en aza indiğini görebilir ve bu sayede çeşitli cilt problemlerinin önüne geçebilirsiniz. Fiziksel olarak zarar veren sigara, kullanıcıları psikolojik olarak da etkilemektedir. Bu nedenle sigarayı bırakırken ruh halinizde değişiklikler fark edebilirsiniz. Sigarayı bıraktıktan sonra zihinsel olarak daha güçlü, daha dengeli ve sağlıklı hissedebilirsiniz.

Sigarayı Bırakma Süreci

Sigarayı bırakma aşamaları kişiden kişiye değişir. Kimine göre daha kolay ve sorunsuz geçen bu süreç, kimine göre daha zorlu ve yorucu olabiliyor. Sigarayı bırakırken ne kadar kararlı olduğunuz bu süreçte önemli bir etkendir. Ayrıca bırakma şekliniz ve devamlılıkta kendinizi nasıl teşvik ettiğiniz de büyük önem taşımaktadır.

Sürecin başlarında ısrarlı bir sigara içme isteği olsa da bunu önlemek önemlidir. Aile ve dostların desteği, kişisel azim ve irade ile en zor günler bile kolaylıkla atlatılır. Bu alanda uzman kişiler yardımıyla tamamen atlatabileceğiniz bu dönemi atlatmak zor olsa da geleceğiniz sağlığınız için son derece önemli olduğu için kararlılığı elden bırakmamalısınız. Süreçte aşağıdaki durumlar ortaya çıkabilir.

  • Gerginlik, stres, öfke gibi olumsuz duygular
  • Anoreksiya veya aşırı iştah
  • Kabızlık, baş dönmesi, zayıflamış bağışıklık sistemi
  • Diğer bağımlılık yapıcı maddelere ve alışkanlıklara eğilim
  • Depresif ruh hali ve yorgunluk
  • Obezite metabolizmayla bağlantılı kilo alıp verme

Dünya çapında yapılan çeşitli araştırmalar sigara içenlerin %80’inin bırakmayı düşündüğünü gösterip ancak henüz bu yönde bir adım atmadıklarını söylüyor. Genelde 50-60 yaş altı kişiler için kolay bir süreç olarak görülen sigarayı bırakma süreci, özellikle halen sigara içenler için daha zor geçebilmektedir.

Sigarayı Kaç Günde Bırakabilirsiniz?

Sigarayı bırakma aşamaları değişkenlik gösterse de genel olarak ilk 3 günün oldukça kritik olduğu gözlemlenir. En etkili sigara bırakma yöntemi kişinin öncelikle kararlı olmasıdır.

Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 20 dakika içinde tansiyonunuz ve kalp atışlarınız yavaş yavaş normale döner. 10-12 saat sonra toksinlerin vücuttan atılması ve oksijen seviyesinde artış gözlenir. Nikotinin vücuda girişi durdurulduktan sonraki 15 gün içinde ciğerleriniz çalışma kapasitelerini artırarak daha sağlıklı işleyen düzene dönmeye başlar. Ertesi gün, bu ihtiyaç artar, ardından yüksek düzeyde stres gelir.

İlk 3 günden sonra zaman zaman artan veya azalan nikotin istekleri ile baş başa kalabilirsiniz. Ani sinirlilik, yüksek stres ve kaygı gibi etkileri olan sigarayı bırakma sürecinin ilk birkaç haftası genellikle herkes için zor geçer. Bol su tüketimi, sağlıklı beslenme, egzersiz ve psikolojik yardım ile sigarayı bırakma sürecini sadece birkaç ayda başarıyla tamamlayabilirsiniz.

Yorum yapın