Horlama Tedavisi Nasıl Yapılır? Horlama Nasıl Engellenir?

Horlama, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir durumdur. Bununla birlikte hem horlayan kişinin hem de eşinin uykusunun bölünmesine yol açtığından ciddi bir sorun olarak görülür. Horlama aynı zamanda obstrüktif uyku apnesi gibi daha ciddi durumların da bir işareti olabilir. Neyse ki, horlamayı azaltmaya veya ortadan kaldırmaya ve uyku kalitesini iyileştirmeye yardımcı olacak birçok horlama tedavisi bulunur.

Horlama için en yaygın tedavilerden biri yaşam tarzı değişiklikleridir. Bu, kilo vermeyi, yatmadan önce alkol ve sakinleştiricilerden kaçınmayı ve sırt üstü yerine yan yatarak uyumayı içerir. Kilo vermek, horlamaya katkıda bulunabilecek boğazdaki yağ dokusu miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Yatmadan önce alkol ve sakinleştiricilerden kaçınmak boğazdaki kasların gevşemesine yardımcı olabilir ve horlama olasılığını azaltabilir.

Sırt üstü yerine yan yatarak uyumak da hava yollarını açık tutarak horlamayı azaltmaya yardımcı olur. Horlama tedavisi için başka bir seçenek ise pozitif havayolu basıncı uygulayan cihazlarla tedavidir. Bu cihazlar, uyurken burnunuzun veya ağzınızın üzerine bir maske takılarak hava yollarını açık tutmak için sürekli bir hava akışı sağlar. Bu cihazlara PAP adı da verilmektedir. PAP genellikle obstrüktif uyku apnesini tedavi etmek için kullanılır, ancak bazı kişilerde horlamayı azaltmada da etkili olabilir.

Ameliyat, diğer tedavilere yanıt vermeyen şiddetli horlaması olan bireyler için de bir seçenektir. Horlamayı tedavi etmek için uygulanan cerrahi prosedürler arasında boğazdaki fazla dokuyu çıkaran ve dokuyu sertleştirmek ve horlamayı azaltmak için yumuşak damağa küçük çubuklar yerleştirmeyi içeren damak implantları yer alır. Horlama için diğer tedaviler arasında, hava yollarını açık tutmaya yardımcı olmak için ağza takılan özel yapım cihazlar olan oral aparatlar ve hava akışını iyileştirmeye yardımcı olmak için burun üzerine yerleştirilen burun şeritleri bulunur. Bu horlama tedavisi genellikle hafif ila orta derecede horlaması olan bireyler için önerilir.

Gece Uyurken Horlama Neden Olur?

Horlama, uyku sırasında hava yolu kısmen tıkandığında ortaya çıkar ve boğaz dokularında titreşimlere neden olarak horlama sesini oluşturur. Uyku sırasında horlamaya neden olabilecek çeşitli faktörler vardır. Horlamanın en yaygın nedenlerinden biri, boğazda yağ dokusunun birikmesine ve hava yolunun kısmen tıkanmasına neden olabilen aşırı kilo veya obezitedir. Bu durum boğaz dokularında titreşimlere yol açarak horlamaya neden olabilir.

Horlamanın bir diğer yaygın nedeni de yatmadan önce alkol tüketimi veya sakinleştirici kullanımıdır. Bu maddeler boğazdaki kasları gevşeterek hava yolunun kısmen tıkanmasına ve horlamaya neden olabilir. Sigara içmek de horlamaya sebep olur. Çünkü boğaz dokularında iltihaplanma ve şişmeye neden olarak kısmen tıkanmış bir hava yoluna ve horlamaya yol açabilir. Uyku sırasında hava yolunun tamamen tıkandığı ve horlayan kişinin gece boyunca sık sık uyanmasına neden olan bazı tıbbi durumlar da horlamaya sebep olabilir. Alerjiler, burun tıkanıklığı ve diğer solunum rahatsızlıkları da hava yolunu kısmen tıkar. Bu da boğazda titreşimlere neden olarak horlamaya neden olabilir.

Uyku pozisyonu da horlamaya katkıda bulunabilir. Sırt üstü uyumak dilin ve boğazdaki yumuşak dokuların boğazın arkasına doğru çökmesine neden olarak hava yolunu kısmen tıkayabilir ve horlamaya yol açabilir. Yan yatarak uyumak hava yolunu açık tutmaya ve horlamayı azaltmaya yardımcı olabilir. Fakat horlama tedavisi için oldukça fazla teknikler geliştirilmiştir. Bu teknikler horlamanızın ortadan kalkmasını sağlayabilir.

Horlamamak İçin Ne Yapılmalı?

Horlama, uykuyu bozabilen ve sağlık sorunlarına yol açabilen yaygın bir durumdur. Neyse ki, horlamayı azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için atılabilecek birkaç adım vardır. İşte horlamayı azaltmaya yardımcı olabilecek horlama tedavisi için bazı stratejiler:

  • Aşırı kilolu veya obezseniz kilo verin
  • Yatmadan önce alkol ve sakinleştiricilerden kaçının
  • Sırtüstü yerine yan yatarak uyuyun
  • Burun kanallarını açmak için burun bantları kullanın
  • Her gece aynı saatlerde uyumaya çalışın
  • Solunum yollarını açık tutmak için uyurken başınızı kaldırın
  • Doktorunuz tarafından öneriliyorsa bir ağız aparatı veya pozitif hava yolu basıncı cihazı kullanın
  • Kullanıyorsanız sigarayı bırakın

Horlama için en uygun tedavi planını belirlemek üzere bir doktora danışmanız gerekir. Doktor, horlamanın altında yatan nedeni belirleyerek size yardımcı olabilir.

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun kesilmesiyle ilgili bir uyku bozukluğudur. Boğazın arka tarafındaki kaslar hava yolunu açık tutamadığında ortaya çıkar ve solunumun kısa sürelerle durmasına neden olur. Solunumdaki duraklamalar birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürebilir ve gece boyunca birçok kez meydana gelebilir. Bu durum kötü uyku kalitesine, gündüz sürekli uyuma isteğine ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Uyku apnesinin belirtileri aralarında horlama yer alır. Horlama tedavisi ile uyku apnesinin önüne geçebilmeniz de mümkündür. Uyku apnesi herkesi etkileyebilir, ancak bazı faktörler riski artırır. İşte riski arttıran faktörler ve belirtiler:

  • Obezite
  • Geniş Boyun Çevresi
  • Erkek Olmak
  • 40 Yaşın Üzerinde Olmak
  • Ailede Uyku Apnesi Öyküsü Olması
  • Sigara İçmek
  • Alkol Tüketimi
  • Sakinleştirici Kullanımı
  • Hipertansiyon
  • Diyabet
  • Kalp Yetmezliği

Yorum yapın