Halk arasında öpücük hastalığı olarak bilinen bu hastalığın tıpta adı ‘’Enfeskiyöz Mononukleoz’’ ‘dır. Viral bir hastalık olarak nitelendirilmektedir. Özellikle 1 yaş sonrasında ki çocuklarda ve çocukluk döneminde meydana çıkarak EBV enfeksiyonun gelişmesini sağlar. Küçük yaş grubunda bulunan çocuklar da herhangi bir semptoma neden olmaz ya da düşük semptomlar ile atlatılır. Bulaşıcı olan bir hastalık grubunda yer alır ancak grip ve soğuk algınlığı gibi yakalanma riski de oldukça düşük olan bir hastalıktır. Her ne kadar hafif olarak seyreden bir hatalık olsa da ciddi ateş ve ciddi rahatsızlıklara da neden olup ağır seyredebilir. Ciddi olarak seyretmesi durumunda herhangi bir önlem ve tedavisi sağlanmazsa kalıcı rahatsızlıkların oluşumuna da neden olmaktadır. Bu neden ile de ailelerin çocukları özellikle dudaktan öpmekten kaçınması gerekir.
Öpücük hastalığının bulaşısı genel olarak dudaktan öpmek, ağız ile temas edilmiş olan çatal, kaçık bardak gibi nesnelerinin beraber kullanılması ile gerçekleşmektedir. Öpücük hastalığı virüsü genel olarak ya tükürük ya da ağız salgıları ile çocuklara bulaşmaktadır.
Öpücük Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?
Öpücük hastalığı genel ve yaygın olarak belirli bir kuluçka süresinden sonra belirti gösterir. Bu kuluçka süresi ise 2 ile 4 hafta arasında değişmektedir. En sık görülen öpücük hastalığı belirtileri ise;
- Vücutta halsizlik yorgunluk hissi
- Ateş
- Cilt döküntüsü
- İştah kaybı
- Baş ağrısı
- Bademciklerde büyüme oluşumu ve bademcikler iltihaplanma
- Karaciğerde büyüme
- Lenf bezlerinde büyüme
- Dalakta büyüme
- Karnın dalak bölgesinde dolgunluk hissi
Öpücük Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir ?
Öpücük hastalığının teşhisi sırasında en önemli faktörler arasında yaş yer almaktadır. Özel olarak çocukluk döneminde yer alan bu hastalığının en yaygın semptomlar arasında ise ateş, boğaz ağrısı aynı zamanda ise şişmiş lenf bezleri yer almaktadır. Teşhisi için ise genel olarak laboratuvar testlerine gerek duyulmamaktadır. Ancak tipik olmayan vakalarda ise hekim tarafından yapılacak olan kan sayımı ya da antikor testleri istenmektedir. Bu virüs ile birlikte enfekte olmuş olan kişilerin kan testinde ise ;
- Anormal karaciğer fonksiyonları görülür
- Nötrofiller normal olması gereken değerden daha azdır
- Trombositler normalden daha az olarak görülür
- Beyaz kan hücreleri daha farklı bir görünüme sahiptir
- Daha yüksek miktarlarda lenfosit hücresi görülür
Öpücük Hastalığı Tedavisi
Öpücük hastalığının tedavisi sırasında kullanılacak olan herhangi bir aşı bulunmamaktadır. Öyle ki aslında özgün olarak uygulana bir tedavi söz konusu değildir ve viral bir hastalık olması nedeni ile de bakteriyel enfeksiyonlar sırasında kullanılan antibiyotikler de herhangi bir fayda sağlamaz.
Öpücük hastalığına yakalanmış olan bir çocuğun fiziksel olan aktivitelerden daha fazla uzak durması, sık ve bol olarak dinlenmesi, bol sıvı alması gerekir. Aynı zamanda bunlara ek olarak da yüksek ateş söz konusu ise ateş düşürücü ilaçların kullanılması önerilmektedir.
Tedavi ardından iyileşme süresi ise 2 veya 4 hafta olarak değişiklik göstermekte olup bazı durumların gelişmesi ile de halsizlik ve lenf bezi büyümesinin normal seviyelere dönmesi ise birkaç ayı bulmaktadır. Semptomların tam olarak ortadan kalkması bazı durumlarda da neredeyse 6 aya kadar sürmektedir. Dalak tam olarak iyileşene kadar ise ağır cisimleri kaldırmaktan, ağır spor yapmaktan, sık hareket etmekten ve aynı zamanda spor faaliyetlerinden bir süre uzak durmak gerekir. Bunun nedeni ise enfeksiyon nedeni ile şişmiş olan dalağın yırtılma riskinin yüksek olmasıdır. Normal aktivitelerin yapılması için ise mutlaka hekimden bilgi almanız ve onayını almanız gerekmektedir.
Bizi takip etmeyi unutmayın…