Bebeklerde pamukçuk özellikle de yeni doğan döneminde görülen ve çok ciddi olmayan, beyaz, ağız içini kapsayan, düzensiz bir yama şeklinde ya da yara şeklinde görülen bir maya enfeksiyonudur. Yaygın olarak bebeklerin diş etlerinde ya da yanak iç kısımlarında görülse bile dil içinde de meydana gelmektedir. Candida albicans adına sahip olan bir maya ya da mantarlardan kaynaklı olarak meydana gelen pamukçuk rahatsız edici ya da ağrılı olarak da görülmektedir.
Bebeklerin ağzında meydana gelen pamukçuk mantar oluşumlarının kontrolsüz olarak çoğalması nedeni ile meydana gelmekte olup ağız içinde yer alan doğal dengenin bozulmasına da neden olmaktadır. Antibiyotiklerin sık olarak kullanılması ya da güçlü olan ilaçların sık olarak kullanılması pamukçuk hastalığının oluşumunu arttırmaya daha fazla imkan vermektedir.
Bebeklerde Pamukçuk Belirtileri Nelerdir ?
Bebeklerde pamukçuk oluşumu ilk etaplarda daha hafif olarak seyretmektedir. Bu nedenle de ilk etaplarda hemen fark edilmemektedir. Ancak her ne kadar geç fark edilse de enfeksiyon miktarının daha çok ve daha hızlı olarak gelişmesine imkan sunmaktadır. Genel ve yaygın olarak görülen belirtiler ise ;
- Sarı renkli olarak görülen düzensiz yaralar
- Ağız köşelerinde ve çevresinde çatlama ve kızarıklık görülmesi
- Ağız içinde kötü olan tat ve koku oluşumu
- Hafif kan sızıntısı
- Beslenme reddi
- Yutma sırasında güçlük
- Dil üstü ve yanağın iç kısımlarında görülen beyaz renk tabakalar
- Diş eti, boğaz veya bademciklerde meydana gelen tabakalar
Genel ve yaygın olarak görülen belirtiler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bebeklerin ise ağız içleri düzenli olarak kontrol edilmesi hastalık tespiti içi oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Ağız içinde de meydana gelen lezyon ve oluşumların az olması ya da belirli olmaması durumunda ise bebekler genel olarak yutmada ve emme sırasında güçlük yaşamaktadır.
Bebekler Pamukçuk Ağrıya Neden Olur Mu ?
Pamukçuk ilk etapta aslında çok aşırı derecede ağrıya neden olmasa bile ciddi derecede huzursuzluk oluşumuna neden olmaktadır. Bunlara ek olarak da beyaz lezyon ve beyaz tabakaların oluşmuş olduğu bölgelerde yanma, kızarıklık, şişlik gibi semptomlar yaşanmaktadır. Bu gibi durumların meydana gelmesi ise bebeklerde sürekli olarak huzursuz hissetmeye ve aynı zamanda da ağlamasına neden olmaktadır. Pamukçuk oluşumunun ilerlemesinin ardından ise bebeklerde emme reddi de sık karşılaşılan durumlar arasında yer alır.
Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Tedavi Edilir ?
Bebeklerde pamukçuk tedavisi için ilk olarak bazı hazırlayıcı ve tetikleyici olan faktörlerin mümkün olduğu kadar ortadan kaldırılmasına önem göstermek gerekmektedir. Bunlara ek olarak da pamukçuk tedavisini ortadan kaldırmak ve gidermek için ilaç tedavisi kullanımına da özen göstermek gerekmektedir. Tedavi amacı ile ve önlemek amacı ile yapılması gerekenler ise ;
- Anne hamilelik sürecinde emzirme döneminde doğru ve uygun şekilde beslenmelidir.
- Hazır gıda tüketiminden ve dengesiz beslenmeden kaçınmalıdır.
- Aşırı karbonhidrat tüketimi engellenmelidir.
- Annede mevcut olarak bulunan diyabet, guatr ve buna ek olarak da sistematik hastalıklar tedavi edilmeli ya da kontrol edilmelidir.
- Anne antibiyotik ya da bağışıklık kullanımını destekleyecek olan ilaçlardan kaçınmalıdır.
- Zorunlu durumlar olmadığı sürece antibiyotik kullanımına dikkat edilmelidir.
- Emzirmenin öncesinde ve sonrasında bebeklerin ağız içleri temiz ılık bir bez ile temizlenmeli, silinmelidir.
- Meme hijyenine özen gösterilmelidir.
- Her emzirme ardından memeye temiz bir bez konulmalıdır.
- Bebeklerde meydana gelen doğumsal rahatsızlıklar tedavi edilmelidir.
Bizi takip etmeyi unutmayın…