Ağız kokusu neden olur sorusuna verilecek birden fazla cevap bulunmaktadır. Yenilen besinler ve sağlıksız yaşam şartları nedeniyle ağız kokusu meydana gelebilir. Aynı zamanda ağız ve diş sağlığına yeterli özeni göstermeyen ve düzenli olarak diş fırçalamayan kişilerde, ağız kokusunun meydana gelmesi kaçınılmazdır. Ancak yeterli bakımı ve temizliği yapılmasına rağmen, uzun süre devam eden ağız kokusunun altında yatan bir hastalık olabilir. Çeşitli hastalıklar ağız kokusuna neden olmaktadır.
Uzun süre geçmeyen ve rahatsız eden ağız kokusunun mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Sabah uyanıldığında ağızda kötü kokunun meydana gelmesi, uzmanlar tarafından normal olarak karşılanmaktadır. Çünkü akşam yenilen yiyeceklerin atıklarının birikmesi nedeniyle bu koku meydana gelebilir. Diş fırçalama işlemi ve ağız temizliği yapıldıktan sonra koku kendiliğinden kaybolacaktır. Genellikle ağız kokusunun nedenleri arasında diş ve dişeti hastalıkları bulunmaktadır.
Ağız Kokusuna Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?
Ağız kokusuna neden olan birden fazla hastalık söz konusudur. Bu hastalıkların bazıları ciddi rahatsızlıklar olsa da bazıları kendiliğinden geçmektedir. Ağız kokusu neden olur sorusu kapsamında dikkate alınacak hastalıklardan bahsedilecek olursa;
- İlk sırada diş çürükleri ve diş eti hastalıkları yer almaktadır. Zamanla diş çürüğünden kaynaklanan diş oyukları, yeterli bakımını yapılmaması nedeniyle yemek atıklarını biriktirebilir. Böylelikle ağızda rahatsız edici ve kötü bir koku oluşabilir.
- Dikkate alınacak bir diğer nedeni ise, ağız içi mantar enfeksiyonlarıdır. Bilindiği üzere mantar enfeksiyonları, tedavi edilmediği sürece artış gösterebilir. Bu nedenle böyle bir rahatsızlığı olan kişilerin hiç vakit kaybetmeden tedaviye başlanması gerekir.
- Diyabet hastalıklarında ağız kokusu çok sık rastlanmaktadır.
- Uzun süre aç kalma, oruç tutma gibi durumlar sırasında ortaya çıkan ağız kokusu gayet normaldir.
- Sinüzit gibi rahatsızlıklar nedeniyle hastalarda ağız kokusu gelişebilir.
- Alkol, sigara ve tütün kullanımı ciddi anlamda ağız kokusuna neden olmaktadır. Bu maddelerin ağızda bıraktığı kokular rahatsız edici olabilir.
- Bademcik iltihabının çok yoğun olması nedeniyle ağızda koku meydana gelmektedir.
- Böbrek rahatsızlıkları olan hastalarda ağız kokusu oluşabilmektedir.
- Ağız kuruluğu yaşayan kişilerde, çok sık şekilde ağız kokusu meydana gelir.
- Mide ve bağırsak sistemi hastalıkları bulunan kişilerde, ciddi anlamda ağız kokusu ortaya çıkmaktadır.
Ağız Kokusunun Nedeni Nasıl Anlaşılır?
Ağız kokusunun nedeninin öğrenilmesi tedavi açısından oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Öncelikle ağız kokusunun diş ve diş eti rahatsızlıklarında meydana geldiğinden şüphelenen hastaların, en yakın zamanda diş hekiminden randevu alarak muayeneye gitmesi gerekmektedir. Diş hekimi gerekli muayeneleri yaptıktan sonra ağız kokusunun ortadan kaldırılması için hastaya ilaç verebilir veya öneride bulunabilir. Diş hastalıklarının yanı sıra, ağız kokusuna neden olan diğer hastalıklardan şüphelenen kişilerin, ilgili bölümlere muayeneye gitmesi gerekmektedir. Alınan kan tahlilleri neticesinde ağız kokusunun nedeni ortaya çıkmaktadır. Bu sayede gerekli tedavinin başlatılması ve ağız kokusunun ortadan kalkması sağlanır.
Ağız Kokusu Nasıl Tedavi Edilmektedir?
Ağız kokusu neden olur ve nasıl tedavi edilir konusunda yapılan araştırmalar, kişisel bakım ve hijyenin önemli bir yeri olduğunu göstermiştir. Ağız kokusu diş ve diş eti hastalıklarından kaynaklanıyorsa, günlük olarak yapılan ağız ve diş temizliği, bu kokuyu büyük ölçüde azaltacaktır. Aynı zamanda florür içeren diş macunlarının kullanılması gibi işlemlerde ağız kokusunun ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır. Gün içinde yeterli miktarda su tüketimi, ağız kuruluğuna bağlı olan kokuyu ortadan kaldırmaya yaramaktadır. Yeterli miktarda ağız ve diş bakımının yapılmasına ya da su tüketiminin olmasına rağmen ağız kokusu gitmiyorsa, diğer hastalıkların tanısı için hekimlere başvurulması gerekir.
Bizi takip etmeyi unutmayın…