Depresyona Girmenize Sebep Olan 8 Önemli Hastalık

Yapılan araştırmalara göre depresyona girmenize sebep olan 8 önemli hastalık her dört kişiden biri hayatının bir döneminde depresyon yaşıyor. Depresyon beraberinde mutsuzluk, keyifsizlik, yorgunluk, halsizlik, ve enerji kaybı, değersizlik hissi, suçluluk duygusu, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu, kararsızlık, uykusuzluk, veya aşırı uyuma, tüm aktivitelerde belirgin ilgi ve zevk azalması, tekrarlanan ölüm ve intihar düşünceleri, belirgin kilo kaybı veya kilo alımı, cinsel istek azlığı, sertleşme sorunları, adet düzensizlikleri, kaygı, endişe, panik atak depresyon belirtileri arasındadır.

Bu saydığımız belirtileri hemen her gün yaşıyorsanız ve iki haftadan fazla sürüyorsa depresyonda olduğunuzu belirtmek hiç de yanlış olmayacaktır. Depresyonun insan vücudunda hemen her noktayı etkilediğini biliyor olmalısınız.

Felç inme

Felç sonrası depresyon görülme sıklığı %50 dir. Özellikle erkeklerde daha sık bu durum ile karşılaşılmaktadır. El ve ayaklar gibi bedenin önemli uzuvlarını kullanamaması fiziksel olduğu kadar bedensel olarak da bireyleri etkilemektedir. Birilerine bağımlı olma düşüncesi, eski sağlıklı günlerin kaybedilişi, yetersizlik hissiyatı, hastalıktan yoğun derecede utanma hissi kişilerin büyük çöküşler yaşamasına ve depresyona girmesine sebep olur.

Parkinson hastalığı

Parkinson beyindeki dopamin dengesizliğinden oluşur. Dopamin aynı zamanda kişinin mutluluk ve keyif almasını yöneten bir hormondur. Bu nedenle Parkinson rahatsızlığı olan bireylere bakıldığında her iki hastadan biri depresyon yaşamaktadır.

Multiple Skleroz

Beyindeki plakların tutulum yerlerine bağlı olarak psikiyatrik rahatsızlıklara yatkınlık artar. %30 oranında depresyon bu hastalığı yaşayan kişilerde maalesef görülmektedir.

Troid hastalıkları:

Tiroid hormonlarının azlığında %50 oranında depresyon görülebilir.

Halsizlik, yorgunluk, dikkat azalması, ve iştah değişiklikleri gibi belirtiler daha sık yaşanır. Bu durumda insanların kendilerini kötü ve hayattan kopmuş gibi hissetmelerine neden olur ve depresyona sebebiyet verir.

 Kalp Krizi

Yaş ve cinsiyete bağlı olarak farklı sonuçlar olmakla birlikte kalp krizi geçirenlerin %30 unda depresyon görülür. Ölüm korkusu tüm hastalıklarda olduğu gibi kalp krizinde de insanların aklını karıştırır. Her an bir sağlık problemi yaşama korkusu ve sürekli tetikte olma durumu insanların psikolojik olarak yıpranmasına ve beraberinde depresyon gibi sorunlar yaratmasına neden olur.

 Kanser

Özellikle pankreas, ağız-boğaz ve meme kanserlerinde depresyon sıktır. Bu süreçte olan kişilerin psikolojik olarak iyi olmaları hastalıklarının da seyrinin iyiye gitmesine neden olacaktır. Bu sebeple tedavinin yanı sıra psikolojik tedavi görmeleri de önemlidir.

Demans Bunama

Bu hastalığı yaşayan kişilerde depresyon sıklıkla görülmektedir. Bu nedenle hastalığın ilerlemesi de hızlanmaktadır.

Kronik hastalıklar

İnsanlar kronik bir hastalık ile karşı karşıya kalınca bunun geçici bir süreç olmadığının farkına varır ve kabullenmekte zorlanır. İnsanların ömür boyu hasta, muhtaçolma düşüncesi veya iyileşememe korkusu onları depresyona sürüklemektedir. Burada aynı zamanda depresyona girmenize sebep olan 8 önemli hastalık açısından da birden fazla bilgiye de ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın