Çiftlerin korkulu rüyası diye tabir edebileceğimiz bir durumdur, bir yıl veya bir yılı aşkın bir zaman dilimi ile gebe kalamama olarak tanımlayabiliriz. Günümüz şartları altında çiftlerin yüzde 10 veya 18 hamile kalmakta veya doğum yapmakta sorun yaşamaktadır.
Kadın kısırlık problemi teşhisi zor bir durum olabiliyor kimi zaman, bunun neticesinde bağlı olarak birçok tedavi yöntemi de bulunabilmektedir. Hamile kalmakta sorun yaşayan çiftler doktora başvurmadan çocuk sahibi olmaya çalışmaya devam eder durumdalar nitekim bazı istisnalar iki yıl boyunca çocuk sahibi olmaya çalışan çiftler %95’i başarılı bir şekilde hamile kalabiliyor.
Kısırlığın en temel özelliği bileceğiniz üzere hamile kalamamaktır. Uzun veya kısa, kısa ya da düzensiz adet döngüleri yumurtlayamadığınız anlamına gelmektedir.
Kadınlarda kısırlığın nedenleri ise; yumurtlama bozuklukları (seyrek yumurtlama ya da hiç yumurtlamama kısırlık problemi olan çiftler de 4’te 1’inde kısırlığın sebebi olarak görülmektedir.), bir başka neden ise polikistik yumurtalık sendromu (yumurtlamayı engelleyen hormon dengesizliğine neden olabilir, obezite ya da insülin direnci, vücutta tüy büyümesi ve akneye sebep olabilir bu tür bir sorun), hipotalamik disfonksiyon ise hipofiz bezinden üretilen iki hormondur, her ay belirli zamanlarda yumurtlamayı uyarmak ile sorumludur.FSH ve luteinize edici hormon . Aşırı fiziksel ve duygusal stres, kilo alımı ve hızla kilo kaybı, düzensiz veya eksik adet dönemleri en bilinen özelliğidir.
Bir başka kadınlarda kısırlık nedeni ise Prematüre yumurtalık yetmezliğidir. Otoimmün bozukluğu ya da yumurtalıktan erken yumurta kaybı olarak da bilinmektedir.
Prolaktin yüksekliği kısırlık sorunu ise hipofiz bezi aşırı hiperprolaktinemi neden olabilir. Çoğunlukla hipofiz bezi problemiyle ilgili olarak bilinen bu durum vücudunuzda olan başka bie hastalık için aldığınız ilaçlardan da kaynaklanabilir bir durum da olabilir.
Diğer bir neden ise fallop tüplerinde hasardır. Bu durum açıklaması ise hasar veya tıkanmış olan bu tüpler, spermin yumurtaya ulaşmasını engellemektedir ya da bir başka değişle döllenmiş yumurtanın rahme geçişini engellemek durumundadır. Fallop tüpü hasarının ya da tıkanabilme durumunun nedenleri ise;
Pelvik enflamatur hastalıktır, bu hastalık klamidya, bel soğukluğu ya da cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara bağlı olarak rahim ve fallop tüpleri enfeksiyonudur.
Döllenmiş yumurtanın uterus yerine fallop tüpüne yerleşmesi ve geliştiği gebelik ameliyatı da dahil olmak üzere karın önceki ameliyattır. Bir diğer önemli olan pelvik tüberkülozdur.
Kadınlarda kısırlık nedenlerine devam edecek olursak bir diğer problem ise Endometriozis. Normal şartlarda uterusta büyüyen bu yapı vücudun başka bir yerine yerleşmesi ve büyüdüğünde ortaya çıkma durumu söz edebiliriz. Bu fazladan doku büyümesi ve cerrahi bir şekilde çıkarılması bu tüpleri tıkayan ve yumurta ve spermin bir olmasını engelleyen faktörlere neden olabilmektedir.
Rahim ya da rahim ağzı kısırlık nedeni ise rahimden kaynaklanan birkaç nedenler, düşük olma olasılığını artırarak doğuranlığı olumsuz etkileyebilmektedir.
Kısırlık nedenlerine son olarak açıklanamayan kısırlık kalmaktadır, bu durumu yaşan çiftler asla nedenini bulamamışlar demektir. İki tarafında ufak tefek kombinasyonu, doğurganlık sorunlarına açıklık getirilemiyor. Çoğu zaman bu durum ile karşı karşıya olan çiftler sinir bozucu ve psikolojik olarak da etkilenebilme durumu olsa da kendi kendine düzelebilme durumu yüksektir. Lakin kısırlık tedavisini hafife almayıp mutlaka erken teşhis edilmesi gerekmektedir.
Son olarak sözlerim ise kısırlıkta yaş ilerledikçe kadının doğurganlık oranı azalmaktadır, sigara ve alkol kötülüğün annesi olarak bilinse de kısırlığı çiftler olarak çevresel faktörler neticesinde kısırlığı önleyebilme durumu bireyin elinde olabilecektir.