Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100.000 saç teli bulunur ve yetişkinlerde yıkama ve taramaya bağlı olarak günde 100-150 tel saç dökülmesi normal kabul edilir. Saç dökülmesi; Hormonal ve diyetsel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalma, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıllanma bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres, saç derisi bozuklukları gibi nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmesi 2 aya kadar sürebilir.
Saç Dökülmesine Ne Sebep Olur?
Mevcut her saç telinin bir yaşam döngüsü vardır. Her saç teli 4-6 yıl yaşar, sonra dinlenir ve sonra dökülür. Bu şekilde saç dökülmesi son derece doğal bir süreçtir ve günde 50-100 tel saç dökülmesi normal kabul edilir. Bu sayıdan daha fazla dökülüyorsa, banyo yaparken dokunulabilir saç miktarı artmışsa veya yıkanıp kurulanmış saçlarımızı elimize çektiğimizde 3-5 tel saç alıyorsak bu durum ciddiye alınmalıdır. Saç dökülmesinin birçok farklı nedeni olabilir. En önemli şey bu nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi uygulamaktır.
1-Genetik Faktörler
Erkeklerde ve kadınlarda saç dökülmesinin nedenleri farklıdır. Erkeklerde saç dökülmesi, genellikle genetik olan ve popülasyonun %50’den fazlasında görülen hormon bağımlı erkek tipi saç dökülmesidir. Bu tip saç dökülmesi kroniktir. Saç dökülmesi yaşla birlikte gelişir ve sonunda bir saç nakli gerektirebilir. Erken yaşta başlanan tamamlayıcı tedaviler, mezoterapi ve PRP tedavileri saç dökülmesini yavaşlatır. Kellik süresini uzatır.
2-Cilt Problemleri
Cilt ve iç hastalıkları da saç dökülmesine neden olabilir. Ciltle ilgili dökülmelerin çoğu, cilt koşulları kafa derisini etkilediğinde ortaya çıkar. Saçlar sedef, egzama, akne, saçkıran, aşırı yağlı cilt, mantar hastalıkları gibi hastalıklardan etkilendiğinde saç dökülmesi kaçınılmaz olabilir. Bu dökülmelerin tedavisi altta yatan cilt durumunun tedavisi ile mümkündür.
3-Yanlış Yeme Alışkanlıkları
Diyet nedeniyle saç dökülmesi başka bir yaygın faktördür. Sonuçta saç canlı bir organdır ve beslenmesi ve kanlanması gerekir. Düzenli ve dengeli beslenmemek, uzun süre aç kalmak, tutarlı beslenmek ve karbonhidrat içeriği yüksek yiyecekler yemek sonunda saçı etkileyerek dökülmesine neden olabilir.
4 Vitamin Ve Mineral Eksikliği
Beslenme sorunu olmasa da saçlar için gerekli olan vitamin ve minerallerin kanda bulunmaması da saç dökülmesinin bir diğer nedenidir. B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko ve demir gibi vitamin ve mineraller azaldığında saçlar beslenemez ve dökülür. Demir eksikliği olmasa bile demir takviyesi saç dökülmesini azaltır. Bu durumlarda mutlaka bir uzmana danışılarak kusurun tamamlayıcısı giderilmelidir.
5-Hormonal Problemler
Kişide hormonal problemler, adet gecikmeleri veya düzensizlikleri, kıllanma artışı, aşırı akne, hızlı kilo alma gibi şikayetler varsa bu bulgulara saç dökülmesi de eklenirse bu kez hormonal saç dökülmesinden söz edebiliriz. Adetin 2. veya 3. gününde yapılan kan testi ile bu sorunların sebebinin tespiti için bir dermatoloğa başvurulmalıdır. Bu tür dökülmelerde hormonal tedaviler etkilidir.
6-Bazı İç Hastalıkları ve İlaç Kullanımı
Tiroid rahatsızlıkları veya bu rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar, romatizmal rahatsızlıklar, hormonlar, zayıflama hapları, adrenal rahatsızlıklar, insülin direnci, şeker hastalığı, doğum kontrol hapları ve bazen bu kontrol haplarının kesilmesi diğer saç dökülmesi nedenleridir.
7-Doğum Ve Kemoterapi Süreci
Tüm bunların dışında saç dökülmesinin iki özel nedeni vardır.
Bunlardan biri de doğumdan 2-3 ay sonra başlayan postpartum tüy dökümüdür. Hamilelikte dökülmesi gereken ama bir türlü dökülmeyen saçların ani olarak dökülmesinden kaynaklanır. Uzman kontrolünde yapılması gereken takviyeler bu konuda rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olacaktır.
Diğer bir neden ise kemoterapi alan hastalarda saç dökülmesidir. Son yıllarda daha modern ilaçların kullanılmaya başlanmasıyla bu dökülmeler daha az görülmekle birlikte tedavi tamamlandığında kendiliğinden düzelen bir durumdur.
8-Kozmetik Faktörler
Artan kozmetik alışkanlıkları mekanik, kimyasal ve fiziksel saç dökülmesine yol açan diğer faktörlerdir. Yani sıkı saç bağlama, içten yapılan fönler, aşırı ısıya maruz kalan fön işlemleri, saç açıcı boyalar, açıcılar, düzleştiriciler saça dışarıdan zarar vererek saç dökülmesine neden olur. Bu durumda yapılacak tek tedavi saçın bu uygulamalara maruz kalmasını engellemektir. Saça gerekli güçlendirme ve kondisyonlama işlemlerinin uygulanması, istenilen görünümün tekrar elde edilmesini sağlar.
9-Stres ve Depresyon
Aşırı stres, herhangi bir hastalıkta olduğu gibi saç dökülmesinin bir başka nedenidir. Depresyon, anksiyete, psikoz ve bunları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar saçı etkileyebilir ve saç dökülmesine neden olabilir.
Saç günlük yaşamda kısa sürede birçok faktörden etkilenebilen canlı bir organdır. Bu bilgiler ışığında kişinin hayatında bir şeyler ters giderse kişi önce tartılmalı ardından gerekirse bir dermatologdan yardım almalıdır. Çünkü bu konuda çevreden gelen yanıltıcı bilgiler ve söylentiler hastaların zaman kaybetmesine yol açabilmektedir. Altta yatan önemli bir neden olduğunda tanı ve tedavi gecikebilir. Ayrıca saç dökülmesini ve saç büyümesini engellediği düşüncesiyle bilinçsizce uygulanan maske ve karışımlar saçlara daha fazla zarar vererek geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilmektedir.
Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?
Saç dökülmesi tedavisi yapılırken ilk yapılması gereken tanıyı doğru koymaktır.
- Öncelikle saç dökülmesinin sebeplerini ve saç dökülme tipini bilmek gerekir.
- Dermatolojik muayene ile saç dökülmesinin nedenleri belirlenir ve uygun tedavi planlanır.
- Saç dökülmesi yaşayan kişiler, saç ve saç derisine zarar verebilecek saç bakım ürünlerinden kaçınmalıdır.
- Protein açısından zengin bir diyete geçmek özellikle önemlidir.
- Atılım vitamin eksikliğinden kaynaklanıyorsa eksik olan vitaminin yerine konması gerekir.
- Tiroid bozukluğu veya başka bir tıbbi duruma bağlı saç dökülmesi durumunda, öncelikle durumu tedavi edecek bir yöntem izlenmelidir.
Saç dökülmesini önlemek için birçok farklı tedavi vardır. Bu;
1. İlaç Tedavisi
Saç dökülmesini önleyen ve var olan saçları kalınlaştıran FDA onaylı ilaçlar doktor kontrolünde kullanılabilir. İlaçlar, hafif ila orta dereceli saç dökülmesinin yeni başlamasını önlemek için saçın inceldiği ve zayıfladığı bölgelerde yararlı olabilir. İlaçların Etkisi; Saç tellerinin sayısını arttırma, seyrelmiş saçları kalınlaştırma ve daha fazla saç dökülmesini önleme şeklindedir.
İlaç tedavisinin başın ön ve üst kısmındaki tam saç dökülmesi üzerinde çok az etkisi vardır veya hiç etkisi yoktur. Saçın tamamen dökülmesi durumunda saç kökü hücreleri ölür ve artık yeni saç üretemez. Bu aşamada, yeni saç büyümesi için hiçbir ilaç yardımcı olmaz.
2. Saç Mezoterapisi
Saç mezoterapisi saç dökülmesinde sıklıkla kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir. Saç mezoterapisinde saçın sağlıklı uzaması ve gelişmesi için gerekli olan vitaminler, antioksidanlar, mineraller ve kan dolaşımını düzenleyici maddeler mikro iğnelerle doğrudan saç derisine enjekte edilir. Enjeksiyon işlemi yaklaşık 1 cm aralıklarla sağlanır. Daha sonra saç derisine masaj yapılır.
Hem erkekler hem de kadınlar için sorunsuz bir şekilde kullanılabilen saç mezoterapisi 5 gün ara ile 5-10 seans yapılmalıdır. Uygulama sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez. Saç mezoterapisi her yıl kür olarak kullanılabilmektedir. Bazen takviye şeklinde aylık desteklere devam edilebilir. Bu sayede saç dökülmesi durdurulur ve yeni, güçlü saçlar sağlanır. Saç mezoterapisinin ilk seansından itibaren fark hissedilir ve saçlar eski canlı ve ışıltılı görünümüne kavuşabilir.
3. Prp Saç Tedavisi
Saç dökülmesi sorunu yaşayan kişilerin en etkili sonuç aldığı yöntem olan PRP işlemi de hastanın kendi kanından alınarak belirli işlemlerden geçirilerek yapılmaktadır. Burada kökleri besleyen ve gelişmelerini sağlayan fibroblast adı verilen kısım ayrılarak dökülen bölgeye enjekte edilir. Bu yöntem özellikle genetik dökülmelerde etkilidir. Saç mezoterapisi genetik kaybı olan bireylerde PRP ile kombine olarak da kullanılabilir.
4. Saç Ekimi
Saç ekimi özellikle erkek tipi kellik sorunu yaşayan kişilerde kullanılabilir. Erkeklerde saç dökülmesi, genetik olarak buna yatkın bireylerde erkeklik hormonlarının etkisiyle gelişir. Saç kökünün etrafındaki saçı üreten hücreler bu hormonun etkisiyle zamanla ölürler. Saç önce incelir, sonra uzamaya başlar ve sonunda tamamen dökülür.
Bu konumuza göz atmak ister misin? “Zeytinyağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?“
“Saç Dökülmesi Nedenleri ve Sebep Olan 9 Faktör!” üzerine bir yorum