Miyom hastalığı kadınlarda çok sık ve yaygın olarak görülen, rahim kas dokuları içinde gelişimi olan aynı zamanda ise büyük çoğunluğu da kansorejenik özelliklere sahip olmayan karın içi tümörleridir. Miyom hastalığı genel olarak üreme çağında yer alan kadınlarda daha sık olarak görülmektedir. Aynı zamanda ise görülme sıklığı ise ileri yaşlarda daha çok artış göstermektedir. Bunlara ek olarak da kadınların hayatları boyunca miyom hastalığı ile karşılaşma oranı ise yaklaşık olarak %70 ile %80 arasında değişiklik göstermektedir.
Miyom Belirtileri Nelerdir ?
Miyom hastalığının oluşumuna neden olacak bazı belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtiler ise ;
- Yoğun ve uzun süreli olan ağrılı adet kanamaları
- Kabızlık gibi rahatsızlıklar
- Sık idrara çıkma problemleri, idrar kaçırma problemleri gibi idrar ile ilgili olan bulgular
- Karın içi basınç hissi buna ek olarak da ağrı oluşumu
- Ağrılı cinsel ilişki
- Üreme fonksiyonu bozuklukları
İlk belirtiler olarak değerlendirilmektedir.
Kaç Çeşit Miyom Bulunur ?
Miyomlar genel ve yaygın olarak rahim duvarında yerleştikleri yerlere göre ayrılır ve sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırma ise;
- Submikoz miyom: Rahim içi duvarına yerleşmiş olan miyomlar
- İntramural miyom: Rahim kas tabakasının içerisinde gömülü olarak bulunan miyomlar
- Subseröz miyom: Rahim dışına doğru büyüme göstermiş olan miyomlar
- Saplı ve subseröz miyom : Rahim dışına bir sap ile bağlı olarak görülen miyomlar
Olarak değerlendirilmekte olup bu alanda ise 4 çeşit miyom bulunmaktadır.
Miyom Görülme Riskini Arttıran Faktörler
Miyomlar neredeyse her yaş grubundaki kadınlarda görülmektedir. Ancak bazı durumlarda ve bazı kadınlarda bu durum ile karşılaşma olasılığı çok daha yüksektir. Bu faktörler ise;
- Doğum öyküsü oldukça önemlidir. Yani birden fazla doğum gerçekleştirmiş olan kadınlarda miyom gelişme riskini azaltmaktadır. Buna ek olarak da doğum yapma yaşı da oldukça önemlidir.
- İlk adetin erken yaşta başlaması miyom görülme riskini daha çok arttırmaktadır. Yani ilk adet dönemi de oldukça önemli olan bir faktördür.
- Siyahi kadınlarda miyom görülme riski ve oranı beyaz ırka göre 2 veya 3 kat daha fazladır.
- Genetik etkenler miyom görülme riskini arttıran faktörler arasında yer almaktadır. Yani ailesinde miyom olan kadınlarda daha yüksek oran ile miyom görülmektedir.
- Beslenme alışkanlıkları da miyom görülme riskini arttıran faktörler arasında olup bu alanda da düzensiz beslenen, alkol tüketimi olan kadınlarda miyom görülme olasılığı daha yüksektir.
Miyom Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir ?
Miyomların gelişimi hastanın yaşı, çocuk durumu, miyomun yerleşme şekli, miyom sayısı, lokasyonu gibi birçok durum ve etken göz önünde bulundurularak tedavi sağlanmaktadır. Aynı zamanda ise miyom tedavisi tamamen kişilere özel olarak planlanması gerekmektedir. Genel ve yaygın olarak kullanılan miyom tedavi yöntemleri ise ;
- İlaç tedavisi
- Medical veya cerrahi bir tedavi olmadan uygun şekilde izlem
- Cerrahi yöntemler
Miyomlar Kansere Dönüşür Mü ?
Miyomlar genel olarak kansere dönüşmezler. Ancak miyom dokusu içinde bulunan bazı kanser dokuları olabilir. Bu durum ise genel olarak ileri yaşlarda bulunan ve hızlı büyüyen miyom öyküsü söz konusu olduğu zaman söz konusu olmaktadır. Öyle ki bu gibi durumlarda ise kanser ihtimali söz konusu ise uygun ve doğru olan bir ameliyat planı oluşmalıdır. Çünkü ameliyat yapılmadığı taktirde bir kanser oluşumunu saptayan yöntem bulunmamaktadır. Kanser teşhisinin konulması ve tedavi süreçleri için miyomun ameliyat ile alınarak patolojik olarak incelenmesi gerekmektedir.
Bizi takip etmeti unutmayın…