“Böcek Sokmasına Ne İyi Gelir” adlı makalemizi siz değerli okuyucular için derledik.Sinek, böcek ve arıların yoğunlaştığı açık doğal alanlardaki böcek ısırıkları zaman zaman görülebilen sağlık sorunlarından biridir. İlkbahar ve yaz aylarında, bölgesel kaşıntı, ciltte kızarıklık ve şişlik gibi belirtilerle böcek ısırıkları aniden başlayacaktır. Bu durumun nedenleri arasında sıcak havalarda böcek sayısında büyük bir artış ve daha sık açık hava etkinlikleri sayılabilir.
Böcek Sokması Nedir?
Böcekler, türden türe değişmekle birlikte, ciltte alerjik reaksiyonlara, tahrişe ve farklı semptomlara neden olmak için tükürükte iğneler veya alerjenler kullanabilir. Bu duruma böcek ısırığı denir. Bazen basit ve önemsizdir ve herhangi bir belirgin belirtiye neden olmaz, ancak bazı durumlarda şiddetli şişlik ve lezyonlara ve hatta anafilaktik şoka neden olabilir.
Gözlenecek belirtilerin şiddeti kişinin duyarlılık düzeyine ve böcek türüne göre değişir. Bebekler ve çocuklar, hamile kadınlar, alerjik reaksiyonları olan kişiler ve yaşlılar genellikle böcek ısırıklarından daha şiddetli belirtiler gösteren kişilerdir. Böcekler, zehirlenme ve alerjik reaksiyonların yanı sıra bulaşıcı hastalıkların kişiden kişiye yayılmasına da aracılık edebilir. Sıtma, tifüs ve sarı humma gibi hastalıklar böcek ısırıklarıyla yayılabilir. Özellikle sıcak ve tropikal iklime sahip bölgelerde böceklerin bulaşıcı hastalıklar taşıma olasılığı daha yüksektir.
Böcek Sokması Belirtileri Nelerdir?
Böcek ısırıkları genellikle her zaman biraz ağrıya neden olur. Isırmadan hemen sonra cilt alerjik reaksiyonlar yaşamaya başlar ve ısırık bölgesinde ısınma, kızarıklık, kaşıntı ve benzeri belirtiler gibi belirtiler ortaya çıkar. Alerjik reaksiyonların gelişimini tetikleyen faktör, böceklerin iğneler veya tükürük yoluyla deri üzerine bıraktıkları toksik maddelerdir. Genellikle bu semptomlar hafiftir ve çoğu böcek ısırdıktan kısa bir süre sonra kaybolur. Ancak böcek salgılarına alerjisi olan kişilerde semptomlar giderek kötüleşebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Böcek ısırıklarının belirtileri şunları içerir:
- Isırılan alanda kızarıklık, kaşıntı, tahriş, ağrı ve şişlik oluşumu
- Su kabarcıkları ve iltihaplanma görülmesi
- Tek ya da küme biçiminde oluşan kabarcıklar
- Mide bulantısı ve kusma oluşması
- İshal ve karın ağrısı hissi
- Nefes darlığı, göğüste sıkışma durumlarının yaşanması
- Hırıltılı solunum oluşması
- Dil şişmesi durumu
Ayrıca ısırılan bölgede renk değişikliği şeklinde böcek sokması belirtileri olabilir. Böcek ısırması, morluk gibi renk değişiklikleri varsa muayene için sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Böcek Sokmasında Ne Yapılmalı?
Bir böcek tarafından ısırıldıysanız, önce ısırılan alanı kontrol edin ve böceğin hala orada olup olmadığını kontrol edin. Böcek ısırığı oluşursa böcek deriye yapıştığı için gözle de görülebilir. Kişi daha sonra bölgesinde hangi hayvanın ısırıldığını tahmin edebilir. Genel olarak, başıboş bir hayvana yaklaşırken veya okşarken hissedilen ısırık, pire ısırığı şeklindedir.
Bazı kişilerde karıncalanma yalnızca küçük bir ağrıdır ve kişinin vücudu alerjik değilse herhangi bir komplikasyon olmayabilir. Böcek ısırıkları ve sokmalarından sonra bölge sabun ve ılık su ile iyice yıkanmalıdır. Daha sonra bölge kolonya veya koruyucular yardımıyla dezenfekte edilmelidir. Bu uygulamalar enfeksiyonu önlemek için önemlidir. Şişlik varsa buz torbası kullanın. Her böcek ısırığının hastaneye gitmesi gerekmez. Ancak alerji, bölgede reaksiyonların artması, bulantı, kusma, karın ağrısı, kafa karışıklığı ve nefes darlığı gibi ciddi komplikasyonlar varsa hemen hastanenin acil servisinden yardım almalısınız.
Böcek Sokması Tedavisi Nasıldır?
İlk yardım uygulandıktan sonra alerjik reaksiyonlar veya ciddi komplikasyonlar ortaya çıkarsa, ısıran böceklerin sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekir. Alerjik reaksiyonların olmadığı durumlarda böcek ısırığı tedavisi olarak genellikle ilk yardım uygulamaları yeterlidir. İlk yardımdan sonra, alerjik reaksiyonlar için tıbbi kurumlara başvuran hastalar, önce su ve sabunla yıkamak, ardından dezenfekte etmek ve buz paketleri uygulamak dahil olmak üzere bir doktor tarafından fizik muayeneden geçmelidir. Daha sonra genellikle antihistaminikler önerilir, bunlar bölgeye sürülen kremler ve merhemler, oral ilaçlar veya intravenöz antihistaminikler olabilir.
Böcek ısırıkları kaşıntıya ve kabarcıklara neden oluyorsa, antihistaminikler de iyileşmelerine yardımcı olabilir. Ağrınız varsa ağrı kesici kullanabilirsiniz. Böcek ısırığı meydana gelirse, kişi haberi olmadan böceği çıkarmaya çalışmamalıdır. Solucanların yanlış şekilde çıkarılması, bazılarının vücutta kalmasına ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kene böceklerini ortadan kaldırmak için uzmanların sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri sağlanmalıdır. Sonraki tanısal testler ve incelemelerden sonra enfeksiyon varsa uygun tedavi yapılmalıdır. Herhangi bir komplikasyonu olmayan hastalar doktorun önerisine göre taburcu edilecektir. Alerji teşhisi konulan hastalarda, koruyucu ilaçlar reçete edilerek bir sonraki böcek sokağında hemen kullanılmaları sağlanabilir. Bu durumda kişilerin özellikle doğal ortamlarda bu ilaçları mutlaka yanlarında taşımaları gerekir.
Böcekler tarafından ısırıldıysanız, önce ilk yardım yapmalı, ardından bir sağlık kurumuna başvurmalı ve alerjik reaksiyonların görülüp görülmediğini doktorunuzla kontrol etmelisiniz. Alerjiler meydana gelebilirse en kısa sürede tıbbi kurumlarla iletişime geçerek ciddi komplikasyonları önleyebilirsiniz.
Bizi takip etmeyi unutmayın…