Gebelik Diyabeti Nedir Ve Neden Olur?

“Gebelik Diyabeti” adlı makalemizi siz değerli okuyucular için derledik. Gebelik sırasında meydana çıkacak olan ve aynı zamanda ise doğum ardından ise normal düzeye gelebilecek olan glukoz intoleransı olarak tanımlanmaktadır. Gebelik sürecinde ise bebeğin beslenmiş olduğu plesanta tarafından salgılanan hormonlar ile meydana çıkacak olan insülin direnci ile birlikte karakterize bir dönem olarak sağlanmaktadır. Özel olarak da gebelik döneminin ikinci yarısından itibaren bu hormonlar da artış olması, aynı zamanda ise pankreas reverzi sınırsa olması durumunda da kadınlarda yüksek şeker görülmektedir.

Gebe kadınların ise neredeyse %3 ve %8’inde görmekte olup hamilelik sürecinde çok sık olarak karşılaşılmaktadır. Aynı zamanda ise genel olarak da çok yaygın bir belirti göstermemektedir. Genel yaygın olarak karşılaşılan gebelik diyabeti belirtileri ise ; çok su içme, sık idrara çıkma, idrar içinde glukoz saptanması, idrar yolu enfeksiyonu, vajinal enfeksiyon, bulantı, kusma, halsizlik gibi belirtilerdir.

Kan şekeri değerinin ise uygun ve doğru olarak kontrol atlına alınmayıp yüksek olarak seyretmesi,  hem bebeklerin anne karnında meydana gelecek gelişimini etkileyerek fazla kilo almasına aynı zamanda ise suyun fazlalaşmasına neden olmaktadır. Gebelik döneminde kontrolsüz olarak yükselen kan şekeri, nadir de olsa diyabetik ketoasidoz olarak isimlendirilen bir komplikasyon oluşumuna neden olmaktadır.

Gebelik diyabeti gebelik döneminin neredeyse 20. haftasından sonra meydana çıkacak olan plesanta tarafından salgılanacak olan anti- insülin hormonlarının artışı nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Gebelik diyabeti için ise tarama testleri genel olarak 24 ile 28 haftaları arasında yapılmaktadır.

Gebelik Diyabeti Hastalığı İçin Kimler Risk Altındadır ?

  • Aşırı kilolu olan kadınlar
  • Birinci derece akrabalarında diyabet hikayesi bulunan gebeler
  • Gebeliğin ilk 18-24 haftası içinde fazla kilo alan gebeler
  • Önceki doğumunda 4 kilonun üzerinde bebek doğuran gebeler
  • İlk vizit sırasında idrarda glikoz saptananlar
  • Çoğul gebelik yaşayanlar
  • Polikistik over sendromu olanlar
  • Glukoz toleransı bulunanlar

Gebelik diyabeti riski altında olan hamilelerin ilk olarak kilo kontrolünün sağlanarak ideal kilolarda gebe kalınması aynı zamanda ise gebelik sürecinde de çok fazla kilo almadan uygun gebelik egzersizlerinin yapılması, sigara içenlerin sigarayı bırakması gebelik riskini azaltmaya imkan sağlamaktadır.

Gebelik Diyabeti Hamile Bir Kadını Nasıl Etkilemektedir ?

Gebelik diyabeti gebelik döneminde bazı etkilere neden olmaktadır. Öyle ki vücudu fetüsüne ihtiyaç duyduğundan daha fazla şeker aktarımı sağlamaktadır. Aşırı olarak yüklenmiş olan şeker ise fetüsün daha fazla kilo almasına neden olmaktadır. Aşırı kilo alan büyük bir fetüs ise gebelerde bazı komplikasyonların oluşumunu sağlar. Bu komplikasyonlar ise ;

  • Doğum ardından meydana gelen ağır kanama
  • Sezaryen doğum
  • Normal doğum ardından ise vajina ile anüs arasında ki bölgede şiddetli yırtık ve ağrı

Gibi olumsuz durumlara sebebiyet vermektedir. Bir kadının gebelik sırasında meydana gelecek olan gebelik diyabeti hem gebelik süresi boyunca sıkıntı oluşturacağı gibi başka rahatsızları da beraberinde getirmektedir. Örnek olarak ise yüksek tansiyon diyabeti olan kadınlarda çok daha yaygın olarak görülmesidir. Gebelik döneminde yüksek tansiyon riski ve aynı zamanda kalp üzerinde olumsuz etkilerin oluşumu gebelik diyabetine sahip olan kadınlarda daha yaygın olarak görülür. Bunlara ek olarak da gebelik diyabeti olan kadınlardan doğan bebeklerde ise bazı sorunlar ile karşılaşılabilir. Bu sorunların başında ise solunum ve sarılık sorunları yer almaktadır. Bunlara ek olarak da bu beklerin doğum sırasında kan şekerlerinde düşme meydana gelebilir veya doğum travması yaşanması riski çok daha yüksek olarak görülür.

Bizi takip etmeyi unutmayın…

Yorum yapın