Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Gebelik veya hamilelik erkek bireyden gelen sperm hücresi ile kadının yumurtalıklarından atılmış haldeki yumurtanın döllenmesi ile meydana gelen fetusun kadın bireylerin organ ve dokularında değişiklik meydana getirdiği ve doğuma kadar geçen yaklaşık 9 aylık dönemdir. Döllenme olayının oluştuğu andan itibaren 8. Haftanın sonuna kadar geçen döneme embriyotik dönem denmektedir. Bundan sonrası ve doğuma kadar olan süreç ise fetal dönem olarak adlandırılmaktadır. Hamilelik genç yaştaki kadınlarda döllenmenin olduğu ilk gün içinde belirlenebilmektedir. Çünkü adet döngüsü tamamlanana kadar vücudun ürettiği her yumurta döllenmeye daha uygundur. Bireylerdeki yaş arttıkça doğurganlığın azalması bununla ilgili bir durumdur. Üreme sonrası 8 ila 10 saat arasında ilk kusma gerçekleşir. Yaşça ilerlemiş kadınlarda ise belirtiler 1 hafta ile 2 ay arasında bir süreçte gözlemlenir. Ergenlik döneminde gelişen hamileliklerde 12 saat içinde belirtiler başlayabilir.  Ergenlik döneminde yumurtalar henüz yeteri kadar olgunlaşmamıştır bu yüzden sperm hücrelerinin yumurtayı döllemesi 5 ila 20 dakika arasındadır. 16 yaşındaki bireylerde döllenme gerçekleştik den 10 gün sonrasında embriyonun vücuttan alınmaması halinde bireyde ciddi oranda fiziksel ve ruhsal sorunlara yol açabilmektedir. Çünkü 16 yaş sınırı ergenlerde duygu dünyasının oluşum aşamasıdır. Halk arasında bilinen önemli yanlışlardan biride regl döneminde hamile kalınmadığı yönündedir. Ancak yapılan çalışmalar regl döneminde hamile kalınabildiğini söylemektedir.

Bireylerin gebeliğin ilk haftasından son zamanlarına kadar çeşitli belirtilerle karşılaşmaları mümkündür. Gebeliğin ilk haftalarında daha hafif seyreden bu belirtiler ilerleyen dönemlerde artış gösterir. İlk iki ay içerisinde çoğunlukla kendini gösteren belirtiler çoğunlukla vücuttaki hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Bu belirtiler şöyle detaylandırılabilir;

  • Regl döngüsünün gecikmesi
  • Meme uçlarındaki hassasiyet
  • Bayılma ve baş dönmesi
  • Mide bulantısı ve kusma durumu
  • Aşerme
  • Koku hassasiyeti durumu
  • Vajinal akıntı
  • Bel ve sırt ağrısı ile birlikte görülen karın bölgesinde şişlik
  • Yerleşme kanaması durumu
  • Dış gebelik oluşumu
  • Meme uçlarının koyu renge bürünmesi
  • Vücut sıcaklığının yükselme durumu
  • Cinsel arzuda artış

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Gebeliğin ilk haftalarında rahim ve yumurtalılarda çeşitli değişimler gözlenir. İlk önce hamilelik döneminin ilk aşaması olan implantasyon dönemi başlar ve ilk belirtilerde yavaş yavaş kendini göstermeye başlar. Bu zaman zarfında döllenmiş yumurta rahim duvarına yerleştiği için implantasyon yani tutunma kanamaları görülebilir. Söz konusu olan kanamlar genellikle leke şeklinde olur ve 2 haftalık süreçte herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Bu kanamalara daha sonra da psikolojik nedenler ortaya çıkmaya başlar, tutunma döneminde anne adayı çok öfkeli huzursuz ve duygusal olur. Ancak bu duygusallık durumu zamanla dengelenecektir. Bu bakımdan aslında hamilelik süreci embriyonun rahme tutulmasıyla başlar ve 9 ay civarı sonunda dışarı atılmasıyla sonlanır. Çoğunlukla regl gecikmesi yaşanana kadar fark edilmez. Hamile olduğunuz anlamanın en basit yolu eczanelerde satılan gebelik testleridir. Uzmanlara göre evde yapılan testlerin adet gecikmesinin en az 1 hafta sonra yapılması gerektiğini söylüyor. Kendinizdi en hazır hissettiğiniz anda bir beklenti ya da üzüntü içine girmeden testi uygulamalısınız. Evde uygulanan gebelik testi bir miktar idrarın test çubuğundaki işaretli kısma damlatılır ve 5 dakika bekletilir. Ardından tek çizgi negatif sonucu çift çizgi isse pozitif sonucu verir. Bazen evde yapılan gebelik testi yanlış sonuçlar verebilmektedir. Gebelik testi sonucu pozitifse mutlaka hamile olduğunuz doktor tarafından da teyit edilmelidir.

Yorum yapın