Mide kanaması, yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı, rektum ve anüs arasındaki kanamalardan meydana gelir. Mide kanaması sinirim sistemindeki kanamaların yüzde 90’ ının sebebidir. Genellikle erkeklerde ve 60 yaş üzeri bireylerde daha sık rastlanan bir durumdur. Günümüzde en çok rastlanan mide kanaması sebebi yanlış ilaç kullanımına bağlı mide kanamasıdır. Özellikle eklem ve kas romatizmaları için kullanılan ilaçlardan kaynaklanır. Peki mide kanaması belirtileri nedir? Mide kanaması neden olur? Mide kanaması nasıl olur? Mide kanaması için ilk yardım nasıl bir önem taşır? Mide kanaması tanısı nasıl koyulur?
Mide Kanaması Neden olur?
Mide kanaması birçok faktöre bağlı olarak veya bazı hastalıklardan kaynaklı olarak gerçekleşebilir. Mide kanamasının en yaygın nedenleri ülser, sigara ve alkol kullanımı, sağlıksız beslenme gibi faktörlerdir. En yaygın mide kanaması genellikle ülser sebebiyle olur. Şimdi mide kanamasının nedenleri maddeler halinde inceleyelim.
- Mide ve yemek borusunda oluşan yaralar
- Yemek borusunun alt kısmındaki varis benzeri yapılar
- Aşırı baharatlı yiyecekler tüketmek
- Ülser
- Özofajit
- Genetik ve çevresel faktörler
- Kafa travmalarına bağlı gelişen mide kanamaları
- Yanlış ilaç kullanımı
- Kan sulandırıcı ilaçların kullanılması
- Mide asidini artıran ilaçlar
- Cerrahi operasyonlar
- Aşırı alkol tüketimi
- Sigara kullanımı
- Zayıf bünyeye sahip olmak
- Çeşitli nedenlerle mide yırtılmaları
Mide kanaması sandığınız kadar size uzak olmayabilir. Sağlıklı beslenmeye, zararlı alışkanlıkları hayatınızdan çıkarmaya özen göstererek önleminizi alabilirsiniz. Düzenli konrollerinizi de aksatmamanızı öneririz.
Mide Kanaması Belirtileri nelerdir?
Mide kanaması, mide mukozasındaki değişikliklere bağlı olarak gelişen kanamalardır. Mide kanaması belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Aynı şekilde kanama miktarı, hızı da başka hastalıklarınıza, kullandığınız ilaçlara göre farklılık gösterebilir.
Mide kanamasının en yaygın belirtileri; baş dönmesi, yorgunluk, kansızlık, mide yanması, karın ağrısı, bayılma, şok olarak ifade edilebilir. Tabi ki bunlar sadece mide kanamasının nedenleri değildir.
- Siyah renkte dışkı
- İshal
- Şiddetli mide ağrıları
- Mide ekşimesi, yanması
- Kalp çarpıntısı
- Aşırı terleme
- Nefes darlığı
- Hazımsızlık ve şişkinlik belirtisi
- Kusma ve kusmuğun kırmızı-koyu renkli olması
- Aşırı halsizlik ve bitkinlik
Bu ve bunlardan herhangi birini belirti olarak gösteriyorsanız acilen bir doktora başvurmalısınız.
Mide Kanaması Tanısı Ve Tedavisi
Doktora başvurduğunuzda, kullandığınız ilaçlar, maruz kaldığınız maddeler, kilo kaybınız, ülser olup olmadığınız, iştahsızlık, kusma gibi problemler yaşayıp yaşamadığınızı ayrıntılı bir şekilde belirtmelisiniz. Doktorunuz bu bilgilere bağlı kalarak fiziksel muayene yapacaktır. Kulak burun boğaz muayenesi, rektal muayene de gerekebilir. Doktorunuz şikayetinizin şekline göre ek testler de yapabilir. Endoskopi ile midenize bakılabilir, anjiyo ve enteroskopi de kullanılarak teşhis edilmeye çalışılabilir. Peki mide kanamasında ilk yardım önem taşır mı? Mide kanaması için ilk yardım nasıl yapılır?
Aşırı mide ağrısı çekiyor iseniz hemen ağrı kesicilere sarılmamanızı tavsiye ederiz. Bazı ağrı kesiciler ve aspirin kan cıvıltıcı özelliğe sahip olduğundan eğer mide kanaması geçiriyor iseniz bunun şiddetini artıracaktır. Şiddetli mide ağrısı çekenlere yapılan en yanlış şeyler, yemek yedirilmesi, süt içirilmesi hatta maden suyu verilmesidir. Bunun gibi yöntemler midenizde çok daha fazla hasara sebep olacaktır. Zaten ülser vs. hastalığınız olduğundan mide kanaması riskine de sahipsiniz demektir. Bu sebeple acilen doktora başvurmalı evde hiçbir şey yapmamalısınız.
Mide kanaması tedavisi için doktorlar tarafından en çok tercih edilen şey kanayan bölgenin hemoklips ile kapatılmasıdır. Bu bölgeye takılan klipsler kanamanın durması ve yaranın iyileşmesinin ardından kendiliğinden düşmektedir. En çok tercih edilmesinin sebebi çabuk etki alınması ve kolay bir işlem olmasıdır.