Kolay Zayıflama Yolları 9 Püf Nokta!

Kolay zayıflama yollarını aramadan önce yaşla birlikte azalan metabolizma hızı kilo alımına neden olabileceğini bilmemiz gerekir. 20 yaşın üzerindeki kişiler yılda ortalama yarım kilo almaya başlar. Beslenme uzmanı Emre Uzun’un tavsiyesine göre metabolizmanızı arttırırken her yıl bilinçsiz kilo alımını önleyebilirsiniz. Bu kış sağlıklı kalmayı planlayanlar için 11 basit ipucu ile kiloya veda etme zamanı. New England Journal of Medicine’de yayınlanan bir araştırmaya göre 4 yılda bir 1,5 kg alınıyor. Ne yapmalıyız? İşte her yıl yanlışlıkla kilo almayı önlemenin 11 yolu.

Kas Yapın

Hepimizin bildiği gibi 1 kg kas, 1 kg yağdan daha fazla kalori tüketmemizi sağlayabilir. Vücut kompozisyonunuz, metabolizmanızın temelidir. Yarım kilo yağ, günde 15 kalori yakmamızı sağlar ve yarım kilo kas, günde 85 kalori tüketir. Neredeyse kaslarımız her gün 6 kat daha fazla kalori yakmamıza yardımcı olabilir. Başka bir deyişle, güçlü bir vücuda sahip olmak sadece görsel olarak faydalı olmakla kalmaz, aynı zamanda kalori yakımcını da artırır. Bu egzersizin bir diğer avantajı da kalori yakmak yerine metabolizmayı hızlandırabilmesidir. Ayrıca kasları inşa ederken metabolizma hızını da arttırdık.

Daha Fazla Su İçin

Gün içinde en az yarım litre su içmek kalori yakımcını ortalama%30 artırabilir. Beslenme uzmanı Emre Uzun, yemeklerin sindirim sırasında kullanıldığına dikkat çekerken, soğuk suyun sıcak sudan farklı olarak daha fazla kalori tükettiğine dikkat çekti. Soğuk su ayrıca mide ve beyindeki açlıkla başa çıkarak tokluk yaratabilir. Sporcuların dehidrasyonu önlemek için yeterli su tüketimine ihtiyaçları vardır. Egzersiz yaparken, her susadığınızda su içmeyi beklemeyin.

Isıtıcıları Kapatın

Kulağa ilginç geliyor ama soğuk hava daha fazla kalori harcamanızı sağlayacak. Hollanda’da yapılan bir araştırmada genç erkekler 10 gününü soğuk hava deposunda geçirirken, birkaç gün sonra erkekler titremedi. Journal of Clinical Research’de yayınlanan bir çalışmada, soğuk bir ortamdaki erkeklerin 3 saatte 250 ekstra kalori yaktıkları tespit edildi. Bu talimatlar kış boyunca ısınma olmayacağı anlamına gelmez Kilo vermeniz için saunaya girmemeniz, belinize bandaj takmamanız veya terlememeniz gerekir. Aşırı terleme vücuttan daha fazla su kaybetmenize neden olur, maalesef yağdan çok sudur.

Yedi Saat Uyuyun

Egzersiz yapmazsanız, kendinize bir iyilik yapamazsınız. Uyku, insanların kilo verdiklerinde önemsemedikleri bir ihtiyaçtır. Uyku eksikliği nedeniyle obeziteye ve kilo alımına neden olabilir. Uykusuzluk sırasında vücut adrenalin, norepinefrin ve kortizol gibi stres hormonları salgılar. Sonuçta; vücudun metabolizması uzun süre etkilenir, sabah uyandığınızda tatlı ya da yağlı yiyecekler can atar ve kilo alırsınız. Geceleri ortalama 7 saat uyumalısınız ve bu egzersizi sabahları yapmalısınız.

D Vitamini Depolarınızı Doldurun

D vitamini, güneş ışığı ile aktive olan bir vitamindir. Ülkemiz coğrafi konumu nedeniyle genellikle güneş ışığına maruz kalsa da pek çok kişi bilmeden D vitamini eksikliğine maruz kalmaktadır. Araştırmalar, D vitamini eksikliğinin İskandinav ülkelerinde Akdeniz ülkelerine göre daha az yaygın olduğunu göstermiştir. Bunun nedeni, D vitamini eksikliklerini bilmeleri ve takviye kullanmalarıdır. Birçok çalışma, D vitamini eksikliğinin yağ hücresi işlevi ve obezite ile ilişkili olduğunu bulmuştur, ancak kilo kaybı ile ilişkisi tam olarak anlaşılamamıştır. Vücut için yeterli D vitamini sağlamak çok önemlidir. D vitamini kas ve kemik metabolizması için gereklidir ve yetersiz D vitamini olan kişilerde kas geliştirilemez.

Daha Fazla Protein Tüketin

Gelişmekte olan ülkelerimizdeki birçok insan her gün tüketmesi gerekenden çok daha az protein tüketiyor. Bir kişinin kilogram başına 0.8-1,0 gram protein alması gerekir, bu da 70 kiloluk bir kişi için 56 gram protein anlamına gelir. Protein iyi iştah bastırıcı özelliklere sahiptir ve protein sindirilirken enerji tüketimi de metabolizmanın desteklenmesine yardımcı olur. Proteini sindirmek vücuttaki basit karbonhidratlardan daha zordur. Vücudumuz proteini sindirdiğinde daha çok efor sarf eder ve sindirim sürecinde daha fazla enerji harcar. Beslenme Uzmanı Emre Uzun, diyetinizde karbonhidrat oranı düşük, protein içeriği düşük ve en az iki ara öğün içeren yağsız bir ana öğün (balık, yağsız yoğurt, yumurta, beyaz et gibi) seçmenizi önerir.

Hareketsiz Yaşamdan Uzak Durun

Hepimiz işteyken veya metroya giderken asansör yerine merdiven kullanmamız gerektiğini ve pazara girmeden önce park etme, yürüme gibi eylemlerle daha aktif olabileceğimizi biliyoruz. Ancak bu yeterli olmayabilir. Harekete geçmek için her fırsatı değerlendirmeliyiz. Çalışmalar, hareketsiz bir yaşamın uzun vadede ısı üretimini etkileyebileceğini ve düzenli olarak uyanan ve tüm gün egzersiz yapan kişilerin fayda sağlayacağını buldu. Aynı zamanda yürümeye vakti olmayan kişilerin de saatte 5 dakika kalması gerekiyor. İlginç bir çalışmada, hareketsiz insanlar ile obez insanlar karşılaştırılırken, alışılmış insanların gün içinde 152 dakika daha fazla egzersiz yaptıkları ortaya çıktı. Sonuç olarak, hayatımız boyunca her gün küçük eylemleri tekrarlamak bize büyük ödüller kazandırabilir.

Yeşil Çaydan Kafein Alın

Yeşil çaydaki epigallocatechin gallate metabolizmayı hızlandırmaya ve kilo vermeye yardımcı olur. Yeşil çaydaki kafein, metabolizmanın geliştirilmesinden daha düşüktür, ancak lütfen yatmadan 8 saat önce son yeşil çayı içtiğinizden emin olun, aksi takdirde içerdiği kafein nedeniyle sizi uykulu hale getirebilir. Ayrıca günde en az 2 bardak en fazla 3 bardak yeşil çay içilmesi tavsiye edilir.

Probiyotik

Probiyotikler ve obezite arasındaki ilişki üzerine birçok ilginç yeni çalışma var. Net sonuçlar veya ek faydalar elde edilmemiş olsa da diyete daha fazla probiyotik eklemek zararlı değildir. Bağırsak bakterileri metabolizmayı tamamen etkileyebilse de bağırsak florasını iyileştirerek daha fazla kalori yakmamıza yardımcı olabilirler. Diyetinize probiyotik haplar yerine kefir, süt, yoğurt ve peynir ekleyebilirsiniz. Ayrıca sarımsak, soğan, lahana turşusu, pırasa, muz ve yulaf kepeği içeren prebiyotiklerin probiyotiklerin bağırsak duvarına yapışmasına yardımcı olduğunu unutmayın.

Bizi takip etmeyi unutmayın…

Yorum yapın