Tansiyon Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Ülkemizde pek ok kişinin yaşadığı sağlık sorunlarının başında gelen tansiyon hastaları nasıl beslenmeli? Kalbin kasılması ile atar damarlara kan pompalanır ve basınç damar seviyesinde en yüksek oranı oluşturmaktadır. Genel olarak buna halk dilinde büyük tansiyon denilmektedir. Kalbin gevşemesi ile atar damarlara pompalanan kan durmaktadır. Ancak kana basınç uygulayarak kalbin gevşemesi durumunda kan akımını devam ettirmektedir. Bu esnada damar yüzeyine uygulanan en küçük basınç meydana gelir ve buna halk arasında küçük tansiyon adı verilmektedir.

Hipertansiyon Nedir?

Yüksek tansiyon yani hipertansiyon farklı iki gün içinde yapılan ölçümlerde 18 yaşını geçmiş olan yetişkinlerde büyük tansiyonun 140 mmhg olan civa basıncı ve üzerinde veya küçük tansiyonun 90 mmhg ile üzrrinde olması haline denilmektedir. Kan basıncı adına normal değerler büyük tansiyonun 120 mmhg ve küçük tansiyonun ise 80 mmhg atında olmasıdır. Yapılan epidemiyolojik araştırmalar sonrasında hipertansiyonun kardiyovasküler hastalıklar adına önemli bir etken olmaktadır. Erken tanı ve tedavi ile bütün hastalıkların önüne geçmek mümkün olmaktadır.

Tansiyon Hastalarının Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Tansiyon hastalarında beslenme daha kaliteli bir yaşam için son derece önemli bir yere sahip olmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme ile beraber tuz kısıtlaması gerekmektedir. Tuz kan basıncını arttırır ve tansiyon ile doğru orantıda olduğu kanıtlanmıştır. Yemeklerde fazla kullanılan tuz istenmeyen sorunların oluşmasına neden olacağından fazla tuzdan kaçınılması gerekmektedir. Beyaz ekmek tüketimi azaltmalı ve sodyum içinde yüksek besinlerin tüketimi kısıtlanmalıdır.

Hazır ürünlerde eklenen tuz oranı yüksek olmasından dolayı konserve türü ürünlerin tüketimi tercih edilmemelidir. Günlük sofra tuzu tüketimi 5 gramı geçmemesi gerekmektedir. Alkol tüketiminin kısıtlanması gerekir ve yapılan çalışmalar sonrasında aşırı alkol alımı ile hipertansiyon arasında kuvvetli bir ilişki olduğu kanıtlanmıştır. Alkol şişmanlık oranında arttırdığı için kan basıncının çoğalmasına neden olmaktadır. Alkol tüketen bir kişilerde kan basıncı çok daha yüksek olurken alkol almayan kişilerde ise kan basıncı tüketenlere göre daha düşük seviyelerde olmaktadır.

Kafein kan basıncı üzerinde etkisi olduğundan çay ve kahve içimi özellikle büyük yaşlarda olan yaş gruplarında kısıtlanması gerekmektedir. Kalsiyum ve hipertansiyon arasında olumlu ilişki olarak yüksek oranda kalsiyum tüketenlere göre daha az kalsiyum tüketenler daha düşük kan basıncına sahip olmaktadır. Özellikle beslenmede süt, süt ürünler ve yoğurt tüketimine daha fazla ağırlık verilmesi gerekmektedir.

Hipertansiyon Hastalarında Beslenme

Genel olarak hipertansiyon hastalarında beslenme olarak taze sebze ve mevsiminde olan meyveler tercih edilmelidir. Bu besinler posa içinde daha da zengin olmaktadırlar. Az yağlı süt ile ürünleri tercih edilmeli ve düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Tam tahıllı ürünler beslenmede önemli olup kuru baklagillerin tüketimi sağlanmalıdır. Omega- 3 bakımından zengin olan balık haftada 2 ile 3 defa tüketilmesinde fayda vardır. Şekerli besinlerin tüketimi azaltılmalı ve çay ile kahve olabildiğince çok daha düşük oranlarda tüketilmelidir. Tereyağı, margarin ve bunlar gibi katı yağların bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir.

Düşük Tansiyon Nedir?

Hipotansiyon olarak adlandırılan ve halk arasında küçük tansiyon olarak bilinen düşük tansiyon normalinden biraz altında olması kardiyovasküler hastalık riskinden daha uzak olarak sağlıklı bir ortam sunmaktadır. Sıvı eksikliğinden dolayı görülen bu hastalık genel olarak sıvı takviyesi yapılması halinde düzelme olmuyorsa uzman doktora başvuru yapılması gerekmektedir. Tansiyon hastaları nasıl beslenmeli? Tansiyon hastaları mümkün olduğunca taze besinlerin tüketilmesine dikkat edilmelidir. Ayrıca düzenli olarak egzersiz yapılmalı ve günlük yaşamda beslenmede uygun besinler tercih edilmelidir.

Yorum yapın