Tüp Bebek Tedavisine Genel Bakış
Tüp bebek tedavisi, kadın ve erkeğe ait üretme vücut dışı koşullarda döllenme işlemi olarak adlandırabiliriz. Modern tüp bebek tedavisinin kurucusunun ismi Robert G. Edwards’dur. Tüp bebek işlemi doğrultusunda doğan ilk bebek 1978 yılında İngiltere’de dünyaya gelmiş olmaktadır.1971 yılından itibaren tüp bebek ile ilgili olarak yapılan tüm uygulamalar günümüz tüp bebek çalışmalarının temelini oluşturmaktadır. Dünyada tüp bebek ile ilgili gelişmeler hızla devam etmekte iken ülkemizde tüp bebek konusundaki çalışmalarda kayıtsız kalmayarak ilerleyen tüp bebek çarelerini uygulamaya başlamıştır. Bundan sebeple de 1989 yılında Ege üniversitesi’ndeki ilk tüp bebek ile doğum gerçekleşmiş olmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisinde Son Teknolojik Gelişmeler
Tüp bebek tedavi teknikleri her geçen gün gelişmekte ve yeni yöntemlerinde hayatımıza girmesini sağlamaktadır. Bu son teknolojik gelişmeler tüp bebek tedavisinin başarı oranını etkileyen faktörler göz önünde bulundurularak hayata geçirilmektedir. Bu gelişmelerden bazıları şunlardır;
Mikroskop altında yapılan testis biyopsisi
Genetik problem söz konusu olan çiftlerin embriyolarının incelenmesi ve içlerinden sağlıklı organlarının seçilmesi tekniği de kullanılmaktadır.
Embriyo çeperinin inceltilmesi taktiği de kullanılmaktadır.
Embriyoların spermlerin ve yumurtalarını daha sonra kullanılmak üzere dondurulması ve saklanması işlemi kullanılan çareler arasındadır.
Embriyonun gelişim gelişimini kamera altına alıp takip etmek ve gelişimi sağlık olanlarını seçmek uygulanan teknikler arasındadır sağlıklı.
Tüp Bebek Yöntemlerinin Adımları Nelerdir?
1.Adım muayene ve çift değerlendirilmesi
Çiftin daha önce görmüş olduğu tedaviler ve hamilelik doğum düşük gibi hikayeleri dinlenmektedir. Varsa eski tahlil ve tetkik sonuçlarına da bakılmaktadır. Her türlü ameliyat raporu veyahut notu, sperm hücresi tahlili, kadının ve erkeğin Kan testleri, daha önce uygulanan tedavilere ait raporlar, rahim filmi, başka hastalıklar ile ilişkili raporlar. Tüm bu verilere göre tüp bebek tedavisi planlanmakta ve tedavilerin uygulanacağı gün belirlenmektedir.
2.Adım yumurtalıkları uyarma ve yumurta oluşturma
Yumurtalıklarda iyi embriyoların seçilerek rahme konulması ve fazla sayıda yumurta oluşturmak için yumurta geliştirici ilaçlar uygulanmaktadır. İlaç dozu ve tedavi süreci hastanın yaşı ve yumurta rezervine göre değişebilmektedir. Bu çare 8-12 gün sürebilmektedir.
3.Adım yumurta toplama
Gelişen yumurtalar anestezi altında toparlanmakta ve laboratuvar şartlarında döllenme işlemi için saklanmak durumundadır. Bu sırada erkekte sperm vermektedir. Tıpkı sperm tahlilinde olduğu gibi mastürbasyon yoluyla da sperm alınabilmektedir. Sperm verememe sorunu olan erkeklerden ise mikro TESE adı verilen yöntem ile sperm alınır. Ortalama olarak bu işlem yarım saat sürebilmektedir. İçin erkek 2 ila 4 günlük bir cinsel perhiz yapmak zorundadır. Bu sürenin 7 günden uzun olmaması gerekmektedir.
4.Adım Tüp Bebek (IVF) veya mikroenjeksiyon uygulaması
Klasik tüp bebek (Vitro Fertilizasyonu): tüp bebeğin ilk yıllarında henüz mikroenjeksiyon zamanlarında uygulanmakta bir teknik durumundaydı. Son yıllarda döllenme oranları ICSI’ye göre daha düşük olduğundan dolayı genellikle uygulanması tercih edilmemekte olan bir teknik haline gelmiş olmaktadır. Erkekten alınan sperm mikroskop altında kadından alınan yumurta ile birleştirilir ve sonrasında vücut ortamını andıran inkübatör dediğimiz cihazlar içerisinde gelişimine göre 7 güne kadar takip edilmektedir.
5.Adım Embriyo transferi
2 ile 6 gün süreyle laboratuvarda saklanan döllenmiş yumurtalar rahim içerisine ağrısız bir şekilde özel kateter yardımı ile yerleştirilir, bu işlem 5-10 dakika sürebilmektedir. Gebelik testi ne kadar olan sürede cinsel beraberlik önerilmemektedir. Ağrı kesici olarak parasetamol grubu ilaçlar kullanılabilmektedir. Bu transferin üzerinden 1 gün geçtikten sonra ılık duş şeklinde banyo yapılabilmektedir. Mikroenjeksiyon, mikroskop altında spermin bir pipet vasıtasıyla direkt olarak yumurtanın içine enjekte edilmesi durumudur.
Bizi takip etmeyi unutmayın…